Mes turime 225 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:375
mod_vvisit_counterŠią savaitę:18919
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:66245
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Ir suaugusieji gali pasiskiepyti nuo tymų nemokamai

2013 m. birželio 1 d., šeštadienis Nr.39 (1282)

Tymai plinta - susirgo jau 27 žmonės

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centras (ULAC) informuoja, kad pasiskiepyti nuo Lietuvoje plintančios tymų infekcijos nemokamai gali ne tik vaikai, bet ir suaugusieji.

Centro duomenimis, šiais metais iki gegužės 30 dienos Lietuvoje jau užregistruoti 27 susirgimų tymais atvejai. Kol kas sergantieji registruojami tik Vilniaus mieste.

Tymų virusas yra ypač lakus. Kontaktavusių asmenų (nesirgusių, neskiepytų ar nepilnai skiepytų) su sergančiuoju imlumas yra iki 95 proc., todėl manoma, kad tymų protrūkiai gali kilti ir kitose šalies teritorijose.

Tymais šiemet dažniausiai susirgo suaugusieji – jų buvo 24 iš 27 registruotų. Susirgusieji buvo skiepyti viena tymų vakcinos doze arba nesirgę ir visai neskiepyti.

Dėl to nuspręsta leisti asmens sveikatos priežiūros įstaigoms, vykdančioms imunoprofilaktiką, iš ULAC vakcinų sandėlio neatlyginamai paimti kombinuotos tymų, raudonukės ir epideminio parotito vakcinos ir skiepyti nepilnai ar visai neskiepytus, nesirgusius suaugusius asmenis.

 

Gyventojams dėl skiepų reikėtų kreiptis į savo gydymo įstaigą.

Lietuvoje 15-16,5 mėnesių kūdikiai ir 6-7 metų vaikai skiepijami nuo tymų pagal Vaikų profilaktinių skiepijimų kalendorių, tačiau per pastaruosius trejus metus nemaža dalis vaikų liko neskiepyti nuo tymų.

ULAC ragina medikus, tėvus ar globėjus atkreipti dėmesį į nepaskiepytų ar nepilnai skiepytų vaikų skiepijimų būklę ir suskubti juos vakcinuoti nuo tymų.

Ypač svarbu pasiskiepyti keliautojams, nes šiuo metu dideli tymų protrūkiai registruojami Gruzijoje, Jungtinėje Karalystėjeir kitose šalyse.

ULAC duomenimis, Gruzijoje tymais serga apie 3800 asmenų, čia užregistruotos ir dvi mirtys. Vienas iš mirusiųjų – 11 mėnesių kūdikis.

Jungtinėje Karalystėje užregistruota apie 1500 tymų atvejų, mirė vienas žmogus.