Mes turime 341 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:6227
mod_vvisit_counterŠią savaitę:28114
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:72097
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Vokiečių konsultantas siūlo rajonui specializuotis vienoje srityje

2011 m. liepos 2 d., šeštadienis Nr. 48 (1095)

Praėjusią savaitę rajone lankėsi tarptautinių investicijų ir inovacijų konsultantas iš Vokietijos dr. Winfried Wehrstedt, Vokietijos vyriausybės (Ekonomikos federalinės ministerijos) patarėjas inovacijoms.

 

Niša investicijoms – kaimo turizmas

Rajono savivaldybės tarybos Verslo plėtros ir kaimo reikalų komiteto narys Darius Velička organizavo komiteto narių susitikimą su tarptautinių investicijų ir inovacijų konsultantu Vidurio Europos ir Rytų šalims dr. Winfried Wehrstedt. Winfried Wehrstedt yra taip pat šioje srityje dirbančio Dariaus Veličkos verslo partneris nuo 2007 metų, konsultantai vykdo keletą bendrų projektų.

Susitikime dalyvavęs rajono meras Vytautas Vigelis trumpai pristatė svečiui iš Erfurto mūsų rajoną, apibūdino verslo situaciją, atvirai kalbėjo ir apie pasiekimus, ir apie skaudžias problemas, kaip antai nedžiuginančią demografinę situaciją. Rajone gyventojų sumažėjimas yra proporcingas šalies gyventojų mažėjimui – beveik ketvirtadaliu. Vis dėlto rajone turime 300 veikiančių įmonių, apie 500 dirbančių pagal verslo liudijimus asmenų ir 500 ūkininkų, iš jų 4 stambūs, dirbantys po 1000 ha ir daugiau žemės. Šie subjektai išsaugo ir kuria darbo vietas, mažinančias nedarbą, kuris šiuo metu rajone siekia 11 proc. ir yra tik šiek tiek didesnis negu šalyje – 10,7 proc. Rajono meras Vytautas Vigelis pabrėžė, kad iš susitikimų investicijų klausimais jis siekia konkrečių rezultatų. Kadangi mūsų rajone žemė labiau rekreacinė, daugiau kaip pusė jos – miškai, 290 ežerų, o kaimo turizmo sodybų palyginti nedaug – 10, ir gyventojai vangiai imasi šio verslo, meras kaip galimą nišą investuotojams nurodė kaimo turizmo plėtotę.

 

Pirmai pažinčiai – pristatė rajoną

„Susitikimo tikslas – pristatyti investicijų ir inovacijų konsultantui rajoną, žinoma, ateityje norėtųsi sulaukti ir konkrečių rezultatų“ – sakė susitikimo organizatorius Darius Velička. Jis džiaugėsi, kad į susitikimą atvyko ir mintis apie investicijų poreikį ir galimybes rajone pasidalino ir kolegos - Verslo plėtros ir kaimo reikalų komiteto nariai Vladislavas Jedinskis, Vytautas Rastenis ir komiteto pirmininkas Kęstutis Trapikas. Savo nuomonę išsakė ir svečias Winfried Wehrstedt. Pasak jo, ilgametė patirtis rodo, kad geriausių rezultatų galima pasiekti nesiblaškant, o pasirinkus konkrečią sritį ir siekiant ją plėtoti, kaip antai daro jo miestas Erfurtas, garsėjantis mikroelektronikos gaminiais. Lygiagrečiai su šia veikla ir mokyklinis jaunimas orientuojamas rinktis atitinkamas specialybes.

W. Wehrstedt nuomone, rajonui būtų tikslinga ieškoti savo išskirtinumo ir konkretizuoti veiklą bei kryptingai ją vystyti. Konsultantas įvardijo kaip privalumą ir papildomas galimybes Baltarusijos pasienį.

 

Lankėsi įmonėse

Po susitikimo pas merą Winfried Wehrstedt kartu su mero patarėja Audrone Linkuviene ir Verslo plėtros ir kaimo reikalų komiteto nariais Dariumi Velička bei Vladislavu Jedinskiu lankėsi UAB „Švenčionių vaistažolės“ ir A.Masevičiaus įmonėje „Girios“. Tą savaitę abiejose įmonėse darbai dar nevyko – neprasidėjęs sezonas. „Girios“ jau buvo pasirengę po kelių dienų priimti miško gėrybes, kurių per parą užšaldo po 25 tonas. Vaistažolių fabrike profilaktika tęsis gerokai ilgiau, kaip sakė gamybos vadovė Aušra Sakalauskienė, čia sezonas prasideda rudeniop, tad negalėjusi parodyti gamybos proceso ponia Aušra maloniai pakvietė apžiūrėti įmonės cechus, modernią įrangą, laboratorijas ir pavaišino arbata.

 

Pirmųjų susitikimo rezultatų laukiame rudenį

Kadangi Vilnių ir Erfurtą sieja ilgametė draugystė, dažnai Lietuvoje besilankančiam šio miesto gyventojui Winfried Wehrstedt iki šiol artimiausia ir geriausiai pažįstama buvo sostinė, kurioje puikiai rusiškai kalbantis verslininkas pradėjo lankytis dar būdamas studentas. Nuo šiol į verslininko akiratį pateko ir, jo požiūriu, įdomus mūsų rajonas. Dr. W. Wehrstedt pirmiausia pasiūlė rajono bendradarbiavimą su vienu iš Erfurto rajonų ir pažadėjo tai organizuoti jau šių metų rudenį. Tikimasi, kad ateityje megsis ir verslo kontaktai. W. Wehrstedt, kurio viena veiklos sričių yra įmonių ir naujų produktų įvedimas į Vokietijos rinkas, patiko vaistažolių arbata, kurios jis nepamena, kad būtų matęs savo parduotuvėse. Svečias taip pat domėjosi ir plyno lauko investicijomis, sveikatos priežiūros įstaigomis, lankėsi Švenčionių rajono ligoninėje. Rudenį jis planuoja atvykti dar kartą.

Irena PAULIUKEVIČIENĖ