Mes turime 165 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:1297
mod_vvisit_counterŠią savaitę:4690
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:52016
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Tarmėse – tikroji kalbos gyvastis

2013 m. gegužės 25 d., šeštadienis Nr.37 (1280)

Gegužės 14 d. Švenčionių r. savivaldybės Viešojoje bibliotekoje vyko popietė „Tarmėse – tikroji kalbos gyvastis“, skirta Tarmių metams.

Lietuvių kalba yra seniausia gyvoji indoeuropiečių kalba, o jos tarmės, patarmės, šnektos – itin svarbi tautos kultūros paveldo dalis – tautos šaknys. Šiais žodžiais VB skaitytojų aptarnavimo ir bibliografinio - informacinio skyriaus vedėja L.Untanienė pradėjo popietę.

Trumpai apžvelgdama lietuvių kalbos tarmes VB vyr. bibliografė I.Kochančikienė akcentavo, kad Švenčionių krašte kalbama rytų aukštaičių tarme, vilniškių šnekta.

Į renginį mielai sutiko atvykti Birutė ir Stanislovas Martinkėnai, Danutė Garlienė – aktyvūs rajono kultūrinio gyvenimo dalyviai, „Bočių“ ir „Trepsio“ kolektyvų nariai. Svečiai tarmiškai papasakojo nemažai nutikimų iš vaikystės ir jaunystės laikų, gražiais, skambiais balsais padainavo keletą savo senelių ir tėvų dainų. Smagu vaikams buvo atsakinėti ir į seserų (Birutės ir Danutės) pateiktas mįsles iš Švenčionių krašto tautosakos aruodo, kartu su svečiais žaisti liaudiškus žaidimus.

Renginio metu pristatyti leidiniai, kuriuose atsispindi Švenčionių krašto kultūros paveldas, liaudies tradicijos ir kt. Džiugu, kad jau turime A.Vylutytės Kaltanėnų šnektos žodyną. Klausėmės ir Adutiškio krašto dainų, įrašytų į kompaktinę plokštelę „Ak tu sauliul sauliula“.

Popietėje dalyvavo Z.Žemaičio gimnazijos ir Švenčionių vidurinės mokyklos mokiniai su mokytojomis Laima Juodagalviene, Rita Vilkaitiene, Ramune Skripskaite Li. Susirinkusieji buvo linksmi, išmoningi, neieškojo žodžio kišenėje.

Moksleivius paskatinome rinkti ir užrašinėti pasakojimus, žodžius savo krašto tarme. Kiekvienas dalyvis gavo po sąsiuvinį ir rašiklį.

VB direktorė Leonarda Vilčiauskienė savo gimtojo krašto (Labanoro) kalba padėkojo svečiams už dalyvavimą renginyje, už Švenčionių krašto tarmių išsaugojimą ir populiarinimą, kvietė jaunimą neužmiršti savo šaknų ir senelių kalbos. Svečiams įteiktos ne tik gėlės, bet ir liaudies dainų rinkinys „Švintų rytų rytelį“.