Mes turime 344 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:1576
mod_vvisit_counterŠią savaitę:26706
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:74032
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Bobausiai – skanūs, bet reikia tinkamai paruošti

2013 m. gegužės 22 d., trečiadienis Nr.36 (1279)

Šiemet Lietuvos miškuose bobausiai ėmė dygti keliomis savaitėmis vėliau nei pernai, bet dėl palankių orų jų derlius jau nemažas. Tad kaip ir kasmet pasitaiko ir apsinuodijimo šiais grybais atvejų. Bobausiai tinka džiovinti, kepti, troškinti.

Bobausiai yra nuodingi grybai, tačiau juos tinkamai paruošus galima valgyti. Dėl šios priežasties kai kuriose Europos Sąjungos šalyse bobausių galima paragauti tik restoranuose, kur jie yra specialiai ruošiami.

Bobausiuose esanti medžiaga giromitrinas yra malonaus kvapo, bet nuodinga. Viename šviežių bobausių kilograme randama apie 1,2-1,6 gramo giromitrino. Šio nuodo kartais aptinkama ir džiovintuose grybuose.

Verdant grybus, giromitrinas tirpsta vandenyje. Ši medžiaga yra laki, todėl džiovinant grybus ir juos saugant gerai vėdinamoje patalpoje, nuodų kiekis bobausiuose gali sumažėti. Didžiausia klaida, jei virdama bobausius šeimininkė neišpila viralo, o nutaria jį naudoti sriubai. Verdant bobausius patariama dažnai vėdinti virtuvę, nes galima apsinuodyti ir viralo garais.

Giromitrinas gali sukelti pykinimą, vėmimą, viduriavimą, pilvo skausmus. Apsinuodijus bobausiais, gali varginti silpnumas, galvos svaigimas. Tokie negalavimai neretai užklumpa praėjus 6-12 valandų po grybų vaišių.

Kartais pirmieji apsinuodijimo požymiai gali užklupti ne ką tik suvalgius grybų, o netgi po kelių parų. Dėl šios priežasties neretai būna nustatyti, kuo apsinuodijo žmogus.

Giromitrinas - nuodai, dėl kurių atsiranda traukulių, jie gali pažeisti kepenis ir sukelti ūminį inkstų nepakankamumą. Tokiais atvejais bobausiai gali būti net mirties priežastimi.

Blogai pasijutus nereikėtų gydytis patiems. Būtina kreiptis į medikus. Laiku nesuteikus tinkamos pagalbos gali išsivystyti ūminis kepenų nepakankamumas, dėl to kyla pavojus ligonio gyvybei. Bobausių nereikėtų ragauti vyresnio amžiaus žmonėms, taip pat vaikams, nėščiosioms, nes net ir tinkamai paruošus juose lieka nuodo giromitrino.

Grįžus iš miško ir nuvalius bobausius, būtina nusiplauti rankas. Ruošianti valgį, šias miško gėrybes reikia kelis kartus bet 10-15 minučių nuvirti, šį nuovirą būtina išpilti, o grybus perplauti šaltu vandeniu. Šviežių bobausių negalima nei kepti, nei ruošti sriubos ar padažo iš jų nuoviro. Net gaminant patiekalus iš džiovintų bobausių prieš tai juos reikėtų kelis kartus nuvirti.

 

Sezonas - iki birželio vidurio

Bobausiai mėgsta smėlingą dirvožemį, pušynus, kirtavietes, jie dažniau dygsta Dzūkijos ir Aukštaitijos miškuose. Jų sezonas tęsiasi iki birželio vidurio.

Pasak mikologų, kai kuriose šalyse, pavyzdžiui, Vokietijoje, Lenkijoje, Čekijoje, bobausių niekas nerenka, nes šiuos grybus laiko nuodingais. Tačiau skandinavai, estai, italai, kanadiečiai, baltarusiai vertina bobausius dėl puikaus skonio.