Mes turime 403 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:5136
mod_vvisit_counterŠią savaitę:23680
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:71006
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Diskusija taikos vėliavos neiškėlė ir aiškumo nesuteikė

2013 m. gegužės 18 d., šeštadienis Nr.35 (1278)

Tikrosios užsitęsusio „vietinių“ ir romų konflikto priežastys neįvardintos

 

Panašu į rasinį persekiojimą?

Ieškant sprendimų, kaip sureguliuoti Švenčionėliuose užsitęsusią konfliktinę situaciją tarp „vietinių“ ir romų tautybės gyventojų (jų apie 20 ir su vaikais), besiskundžiančių, kad jie žeminami, užgauliojami ir persekiojami, policijoje pirmadienį surengta pareigūnų, valdžios ir bendruomenės atstovų diskusija, kurioje dalyvavo policijos generalinio komisaro pavaduotojas Renatas Požėla ir Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato viršininko pavaduotojas Antoni Mikulskis. Švenčionių r. PK viršininkas Arvydas Sinis įžangoje pabrėžė, kad situacija Švenčionėliuose nėra tokia jau dramatiška, kaip bandoma sudaryti įspūdį. Per visą konflikto laikotarpį Švenčionėliuose užregistruoti 22 pranešimai apie įvykius, vienaip ar kitaip su juo susijusius. 2 bylos teisme, 3 tyrimai nutraukti, pagal likusius vykdomi ikiteisminiai tyrimai. Pastebėta, kad konfliktas liečia tam tikro rato žmones ir neišplinta už to rato ribų, bet vis dėlto įtraukia ir jaunų žmonių, kurie nė nesuvokia, į ką veliasi. Kaip antai ankstesnėse publikacijose minėtas teisės studentas, turėsiantis teistumą.

Konfliktas išskirtinis savo nacionalistiniu charakteriu – teisme nagrinėjamoje byloje trims „vietiniams“ kaltinimai pareikšti dėl rasinio persekiojimo ir nesantaikos kurstymo. Įvairiataučiame Švenčionių rajone to nėra buvę nuo nepriklausomybės atkūrimo. Diskusijoje ir vėl toliau skambėjo užgaulios frazės romų adresu, kaip antai „ten buvo čigonų ir baltų žmonių“ (sakė R.Klipčius)... Ginantys grupę „vietinių“ politikai liberalai diskusijoje nenurodė nė vieno konkretaus romų tautybės asmens kaltės, neminėjo jokių romų pavardžių, tiesiog kaltino visus romus. „Kuo mus kaltina? Mes nieko niekam nepadarėme. Mūsų jaunimas negali eiti į diskotekas, iš sporto klubo juos išvarė ir liepė nesirodyti, moterys bijo eiti į parduotuvę, gatvėje jos užgauliojamos, išvadinamos visokiais necenzūriniais žodžiais. Už ką mus taip? - stebėjosi Nikolajus. - Aš čia gimiau, čia gyveno mano tėvai, seneliai“.

Reikia pabrėžti, kad Švenčionėliuose romai tvarkingai gyvena savo namuose, vaikai lanko darželį, mokyklą, yra jau baigusių ir bebaigiančių mokyklą, kalba lietuviškai. Dabar šie keliolika romų, tarp jų ir maži vaikai, gyvena nuolat kamuojami baimės.

Romai sako, kad „vietiniai“ persekioja ir tuos, kas bendrauja su romais. Tą patvirtina ir teisėsaugininkai. Susitikime romai tvirtino, kad nepilnamečiui, kuris prieš porą mėnesių sužalojo žmogų peiliu, vienas „vietinis“ ne kartą grasino „nutraukti galvą“ už bendravimą su romais, persekiojo jį ir, kaip teigia romai, provokuoja iki šiol.

 

Mokyklos direktorė gynė savo mokinius

Diskusijoje dalyvavusi Švenčionėlių antrosios vidurinės mokyklos direktorė Antonina Vitkovskaja piktinosi tuo, kas darosi Švenčionėliuose. Pirmiausia, kas atsakys už tai, kad pažeidinėjama vaikų teisė į mokslą? Direktorė rodė romų tėvų paaiškinimus, jog vaikai negali lankyti mokyklos todėl, kad jiems eiti į mokyklą nesaugu. Direktorė pasibaisėjusi – iki ko priėjome! Ji kvietė visas institucijas sutelkti jėgas ir spręsti šią problemą kuo greičiau. Romams reikia padėti integruotis, o ne stumti juos iš visuomenės. A.Vitkovskaja neslėpė, kad su jaunuoliais yra buvę ir sunkumų, bet, pasak jos, jie ateina labai nemotyvuoti iš progimnazijos. Bet nebuvo atvejo, kad nesusitvarkytų, nors teko į pagalbą net psichologus pasitelkti. Direktorė džiaugėsi, kad romų jaunimas mokykloje aktyviai dalyvauja visuose renginiuose, baigia mokyklą. Pasak jos, nežmoniška, kai vaikams nesudaromos sąlygos mokytis, kai jie kenčia dėl suaugusiųjų elgesio, todėl šį konfliktą reikia spręsti kuo skubiau.

 

Konfliktą kažkas kursto?

Mero pavaduotoja Raja Krupenina, neseniai pradėjusios veikti Nusikaltimų prevencijos kontrolės komisijos pirmininkė, susitikime papasakojo apie komisijos planus, prieš kurį laiką vykusį posėdį ir apibendrino jo sprendimus. Komisija skyrė daug laiko situacijos analizei, išklausė komisariato viršininko A.Siniaus informaciją. Tai, kad prašoma tokios informacijos, jokiu būdu nėra kišimasis į teisėsaugos darbą. Ir komisija, ir rajono taryba privalo žinoti, kas vyksta rajone, todėl ir bendrauja su komisariatu.

Mero pavaduotoja R.Krupenina pasidalino mintimis, kad ir jai, ir komisijai, ir ne vienam pašnekovui atrodo, kad kažkas šį konfliktą pakursto, gal net pareguliuoja, todėl jis taip ir užsitęsė. Kas ir ko tuo siekia – laikas parodys. „Tiesa visada išaiškėja“,- tiki R.Krupenina.

 

Konflikto priežastis ir toliau gaubia paslaptis

Situacija labai keista ir sunkiai suvokiama. Net neaišku (arba viešai nepasakoma), kas čia ko nepasidalina. Kodėl dešimtmečius pažįstami žmonės dabar nesusikalba. Štai Rimas Klipčius pareiškė, kad su romais Konstantinu Janovičiumi ir Nikolajumi Gasperovičiumi pažįstami nuo vaikystės, kartu sportavo, gimtadienį šventė. Kas atsitiko, kad dabar reikia sėdėti skirtingose salės pusėse ir aiškintis santykius su teisėsaugininkų pagalba? Atsakymo neatsirado ir po diskusijos. Galbūt po kurio laiko teisėsauga ir užčiuops siūlo galą – juk tiek ikiteisminių tyrimų, tiek įtariamųjų, kas nors pagaliau turėtų išaiškėti.

Net dvi valandas trukusioje diskusijoje nuskambėjo šokiruojančių pasakojimų: romai skundėsi negalintys gyventi ir laisvai vaikščioti mieste, savo skriaudikų „stogu“ tiesiai vadino liberalą Rimą Klipčių. Konstantinas Janovičius pasakojo, kaip konflikto pradžioje bandė tartis: „Po įvykių prie „Maximos“ mūsų moterys ėjo pas Rimą Klipčių prašyti, kad daugiau mūsų nemuštų, tada R.Klipčius paėmė ir nusivežė mus su Nikolajumi, ir tada vyko „strielka“. Tada mums buvo pasakyta (asmens neįvardina), kad turėsime mokėti ir galėsime gyventi, bet Klipčius pasakė – to nebus“.

Rimas Klipčius tai vadino kliedesiais ir viską neigė. Jis pasakojo, kad kai vyko pirmosios muštynės, jis buvo su šeima Birštone, bet pasirodė labai gerai informuotas apie įvykius ir karštai gynė „vietinius“, taip pat ir teisiamuosius bei kaltino policiją, kad tyrimą pradėjo tik po mėnesio. Iš tikrųjų, belieka stebėtis, kodėl tą 2011-ųjų gruodžio 31-ąją policija nesulaikė nė vieno asmens, nors žinoma, kad konflikte buvo naudojamos lazdos, iki šiol kalbama ir apie ginklus? Bet ar „vietiniams“ tai būtų buvę naudinga? Nesuprantamas policijos delsimas ir paskutiniu atveju, kai asmuo iš Visagino sužalojo „vietinį“ (jis tą pačią dieną paleistas iš ligoninės), o sužalotojo brolis trenkė pareigūnui, bet už tai buvo sulaikytas tik po 6 dienų.

Labai aktyviai Švenčionėlių įvykiuose reiškiasi vienos partijos politikai – dalis rajono tarybos liberalų frakcijos: Rimas Klipčius ir sūnus Rimantas, Janina Deveikienė, K.Trapikas. Jis gyvena Švenčionyse, bet sako, labai domisi. Gaila, bet iš politikų aktyvaus dalyvavimo jokios naudos – konfliktas niekaip nesibaigia, atvirkščiai, vis plyksteli. Taip yra galbūt todėl, kad politikai nebando objektyviai išsiaiškinti konflikto priežasčių, o atvirai ir karštai gina „vietinius“. Beje, baudžiamojoje byloje, kurioje trims asmenims yra pateikti kaltinimai dėl romų rasinio persekiojimo ir rasinio kurstymo, tarp teisiamųjų – liberalo Rimo Klipčiaus brolis, o kiti - pretendavę tapti tarybos nariais kandidatai iš to paties liberalų sąrašo, vienas teisiamųjų sąraše buvo labai aukštai – 5 numeriu. Ar čia kartais nėra viešų ir privačių interesų konflikto?

 

Naujas „vietinių“ gynėjas

Konfliktui tęsiantis jau pusantrų metų (pagal R.Klipčių – dvejus metus), „vietinių“ gynėjų gretas netikėtai papildė Aleksandras Borovskis, buvęs kelių Seimo narių padėjėjas. Jis TV laidose ir įvairiuose renginiuose ypač tragiškai piešia Švenčionėlių vaizdą šūksniais „Pjauna žmones, baisu, kas darosi!“, kvietimais ginkluotis ir kt. R.Borovskio niekas neįgaliojo veikti miesto bendruomenės vardu, jis sako tai darantis iš pilietiškumo. Beje, stebint diskusiją nuostabą kėlė jo tonas kreipiantis į generalinio komisaro pavaduotoją R.Požėlą vardu „ponas Renatai“, „kaip aš Jums pasakojau, ponas Renatai, aš Jums paaiškinsiu, ponas Renatai“ ir etc. Taip galėtų sau leisti nebent geri draugai.

 

Pažadėjo net kinologus su šunimis

Į pagrindinį klausimą – kaip sureguliuoti užsitęsusią konfliktinę situaciją – atsakymo taip ir nerasta. Gal pakviesta ne ta publika? Nebuvo nei seniūnaičių, nei bendruomenių pirmininkų, o juk jie, tiesiogiai gyventojų išrinkti, geriausiai žino žmonių nuomones ir problemas. Įdomu, kaip jie vertina šią užsitęsusią negarbingą situaciją, kai tautinė mažuma gyvena kamuojama baimės.

Apibendrindamas diskusiją generalinio komisaro pavaduotojas R.Požėla pasakė trumpai, kad tame, ką girdėjo, pasigedo geranoriškumo, o atsakomybę reikia prisiimti visiems, padėti romams integruotis. Jis pažadėjo, kad Švenčionėliuose bus dar sustiprintos policijos pajėgos, bus siunčiami kinologai su šunimis, bet, pasak jo, tai ne panacėja.

Į generalinio komisaro pavaduotojo Renato Požėlos klausimą, kuo galima būtų padėti romų bendruomenei, jie visi vienas per kitą prašė vienintelio – kad leistų jiems ramiai gyventi, nežemintų, neužgauliotų jų moterų, negrasintų vaikams... Kada bus įvykdyti tokie paprasti prašymai?

Irena PAULIUKEVIČIENĖ