Mes turime 207 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:4165
mod_vvisit_counterŠią savaitę:21507
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:65490
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Metines deklaracijas pateikė 1,5 mln. gyventojų

2013 m. gegužės 11 d. šeštadienis Nr.33 (1276)

Gyventojai deklaravo, jog turi sumokėti apie 177 mln., o prašo sugrąžinti 217 mln. litų GPM permokos.

Remiantis preliminariais duomenimis, šiais metais mokesčių mokėtojai  yra pateikę apie 1,02 mln. gyventojų pajamų mokesčio (toliau – GPM) deklaracijų, daugiau kaip 74 tūkst. turto deklaracijų bei 425 tūkst. prašymų skirti paramą organizacijoms ir partijoms.

Vis dėlto dalis gyventojų, privalėjusių pateikti pajamų ir turto deklaracijas, to dar nėra padarę. GPM deklaraciją „pamiršo“ pateikti 21,6 tūkst. individualią veiklą vykdžiusių gyventojų, t.y. 16 proc.

VMI ragina gyventojus, privalėjusius, tačiau laiku nepateikusius deklaracijų, nedelsti ir jas pateikti kuo skubiau, kadangi nuo deklaravimo ir sumokėjimo termino pabaigos, t.y. gegužės 2 d., už kiekvieną pradelstą dieną jiems yra skaičiuojami delspinigiai – 0,03 proc. VMI gyventojams, laiku nepateikusiems deklaracijų netrukus siųs priminimus apie jų mokestines prievoles, o tų mokesčių mokėtojų, kurie ignoruoja administratoriaus raginimus, laukia baudos ir delspinigiai.

Šiuo metu 252tūkst. mokesčių mokėtojų, teisingai užpildžiusių GPM deklaracijas ir pateikusių elektroniniu būdu, jau susigrąžino daugiau kaip 100 mln. litų GPM permokos. Iš 551 tūkst. išanalizuotų gyventojų deklaracijų nustatyta, kad prašoma grąžinti per 216 mln.

VMI primena, jog nuo šių metų atsirado prievolė deklaracijas pateikti valstybės ar savivaldybių įstaigų vadovams, jų pavaduotojams, padalinių vadovams ir jų pavaduotojams bei išvardintas pareigas einančių asmenų šeimų nariams. Kaip ir kasmetpajamas ir turtą privalo deklaruoti politikai, tarnautojai, valstybės įstaigų ir įmonių vadovai bei kiti asmenys, išvardyti Lietuvos Respublikos gyventojų turto deklaravimo įstatyme. Pajamas turi deklaruoti individualią veiklą vykdę gyventojai - nesvarbu gavo jie pajamų, ar ne, taip pat pajamų deklaracijas turi pateiktiūkininkai ir jų partneriai.

Tiems gyventojams, kurie turėtų sumokėti pajamų mokestį, tačiau dėl finansinių sunkumų neišgali to padaryti, VMI primena, jog jie gali kreiptis į apskrities valstybinė mokesčių inspekciją ir tartis dėl mokestinės paskolos ar mokesčių atidėjimo. Gyventojai, norintys susigrąžinti GPM permoką, teikti ir tikslinti deklaracijas gali dar 5 metus. Pateiktų prašymų pervesti 2 proc. paramą ir 1 proc. paramą politinėms partijoms po gegužės 2 d. VMI nebepriima.

Parengta pagal VMI inf.