Mes turime 435 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:4457
mod_vvisit_counterŠią savaitę:14644
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:90674
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Vėluojančio pavasario spalvos miške

2013 m. gegužės 8 d. trečiadienis Nr.32 (1275)

Užsivėlavęs pavasaris septynmyliais žingsniai skuba pasivyti prarastą laiką. Gerokai vėluodamos pražydo žibuoklės, šalpusniai. Sugrįžę varnėnai skuba išsirinkti inkilus ir susirasti porą. Ilgokai neištirpęs ledas pakeitė vandens paukščių judėjimą, pavėlino ir lydekų nerštą.

Šios žiemos sniegas miškuose dar tik baigia tirpti. Adutiškio ir Antanų girininkijose vos ne potvynis. Staigiai tirpstant sniegui, išsiliejo iš krantų Svylos, Kamajos upelės, jų vandenys apsėmė nemažus pievų plotus, grioviuose taip pat nebetelpa vanduo. Kai kurie keliai tapo sunkiai pravažiuojami.

Nors ir pavėluotai jau galime džiaugtis pirmuosius pavasario žiedus dovanojančias augalais. Lazdynai bei alksniai dar vasarą suformuoja žiedynus ir, kai nukrenta lapai, jau kyburiuoja vyriškieji žirginėliai, kurie pavasario saulei pašvietus, tik pailgėja ir ima dulkėti. Šiuo metu jau peržydėjo lazdynai, alksniai, įpusėjo žydėti drebulės.

Kaip bebūtų keista, dar ir dabar žydi žalčialunkis, kuris paprastai žydi kovo ar net vasario mėnesį. Tai nuodingas miškų augalas. Žiedadulkės gali sukelti akių ir kvėpavimo takų uždegimą. Pakramčius augalo šakutę, sutinsta lūpos, burnos ertmė atrodo lyg išdeginta, gali iškristi dantys.

Pietiniai miškų ir pamiškių šlaitai mėlynuoja nuo triskiaučių žibuoklių žiedų, po žiemos monotonijos jos žėri lyg mėlynos ežerėlių akutės. Kartu su žibuoklėmis iš po pernykščių lapų lenda ir tamsiažiedės plautės, kurios sugeba keisti žiedų spalvą. Iš pradžių prasiskleidžia rožiniai vamzdiški žiedeliai, paskui jie pasidaro raudonai violetiniai ir pagaliau pamėlynuoja. Ši spalva priklauso nuo rūgščių ir šarmų pusiausvyros, pokyčių žiedų ląstelėse.

Blindės kačiukai taip pat jau žydi, tuoj pradės sprogsti ievų lapai. Atėjo tikrasis pavasaris. Gamta sparčiai vejasi prarastą laiką. Mažaspalvį miško žiedų foną greitai pakeis margaspalvis žiedų kilimas, kuriame dominuoja geltona spalva, susimaišiusi su lapų žaluma. Kokie pavasario augalai žydi geltonai? Tai geltonžiedės plukės, paprastosios vištapienės, blužnutės, įvairios vėdrynų rūšys, purienos. Tarp jų baltuoja baltažiedės plukės, raudonai violetiniai pavasariniai pelėžirniai, rūteniai. Kuklesniais ir mažiau pastebimais žiedeliais pasipuošia daugiamečiai laiškeniai, plaukuotieji kiškiagrikiai.

Vėlyvą pavasarį simbolizuoja kaštonų žiedynų žvakės, keistoki ąžuolų žiedai bei, be abejo, geltonuojantys pienių laukai. Dauguma minėtų augalų žydi mišriuose ar lapuočių miškuose. O kaip pavasarį atrodo pušynai? Patys medžiai vienodai atrodo visais metų laikais, juk spyglių jie nemeta. Pušynai negali pasigirti tokia gausa augalų, nes čia prastesnis dirvožemis. Tačiau tik šiluose yra išlikusios gražiausios pavasarinės miškų gėlės - vėjalandės šilagėlės. Jos jau pradėjo žydėti beveik įprastu joms metu. Tai reta, saugoma  augalų rūšis. Jų žiedai panašūs į tulpių, nors smulkesni, violetiniai, apaugę gausiais švelniais pūkeliais, kurie saugo juos nuo pavasarinių šalnų. Šis augalas saugomas ir Europoje. Tik gaila, kad jos taip neilgai žydi ir ne visi suspėja jomis pasigėrėti. Be to, visos augalo dalys nuodingos! Sultys, patekusios į akis, burnos gleivinę ar ant jautresnės odos, gali sukelti uždegimą. Nepulkite skinti gražių šilagėlių žiedų, nuskintos jos labai greitai nuvysta, geriau gėrėkitės jomis ten, kur jos auga!

Onutė GYLIENĖ

VĮ Švenčionėlių miškų urėdijos ryšių su visuomene specialistė

 

 
Reklaminis skydelis