Mes turime 300 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:2768
mod_vvisit_counterŠią savaitę:12955
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:88985
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Pasienio apsauga pasikeitė neatpažįstamai

2011 m. liepos 2 d., šeštadienis Nr. 48 (1095)

Birželio 29 d. buvo minima Lietuvos pasieniečių diena. Šios dienos išvakarėse ir kalbėjausi su Adutiškio užkardos vadu majoru Algirdu ANDRULIONIU apie pasienio tarnybą, apie atsakomybės naštą, o prasidėjo mūsų pokalbis nuo tradicinio klausimo:

- Su kokia nuotaika Adutiškio užkardos pareigūnai sutinka profesinę šventę?

- Nuotaika, manyčiau, puiki, nes ir Lietuvos pasieniečių diena šiais metais švenčiama Ignalinos rinktinėje. Suvažiuos kolegos iš visos Lietuvos, o ir mūsų pareigūnų daugiau galės nuvažiuoti. Bus paradas, kuris priverčia visus pasitempti, pajusti tos šventės prasmę.

- Algirdai, pats pasienio tarnyboje jau ne naujokas. Ar daug kas pasikeitė per tuos metus?

- Iš tiesų savo, kaip pasieniečio, kelią pradėjau dar tarybiniais laikais. Lietuvoje atkūrus nepriklausomybę su didžiuliu jauduliu ir atsakomybe pradėjau tarnybą saugant Lietuvos Respublikos valstybinę sieną. Negalima net lyginti to, kas buvo tada ir dabar. Tai nepalyginami dalykai. Net ir kai pradėjau vadovauti Adutiškio užkardai, čia buvo tik darbų pradžia. Per sieną ėjo išminti keliai, ėjo kas kur norėjo, o ir į pasieniečius žmonės žiūrėjo įtariai, kartais neskyrė nuo krašto apsaugos kariškių, nuo policijos. Dabar gi žmonės žino, kas yra pasieniečiai, žino, kad jie ne tik valstybės sieną saugo, bet visada ateis į pagalbą ištikus nelaimei. Nepalyginamai pasikeitė ir materialinė bazė. Turime puikų modernų užkardos pastatą, turime gerą techniką, bet svarbiausia, turime puikų Adutiškio užkardos kolektyvą. Tai komanda, kuri vykdo visus jai iškeltus uždavinius saugant Lietuvos valstybinės sienos su Baltarusija ruožą. Dabar tai jau Europos Sąjungos išorinės sienos ruožas, - atsakydamas į mano klausimus sako Adutiškio užkardos vadas Algirdas Andrulionis.

- Ar padidėjo darbo krūvis pradėjus saugoti ES išorinės sienos ruožą?

- Galbūt padaugėjo daugiau ne darbo, o atsakomybės, nes dabar pasienio pareigūnai supranta, kad saugo ne tik Lietuvos išorinės sienos, bet ir ES bei NATO išorinės sienos ruožą. Tai didina atsakomybės naštą.

- Matyt, nesuklysiu pasakydamas, kad be bendradarbiavimo su vietiniais žmonėmis sunku būtų išsiversti...

- Mes jau seniai palaikome puikius kontaktus su vietiniais gyventojais. Prieš keletą metų mūsų bendravimo su vietiniais žmonėmis patirtis buvo pateikta kaip pavyzdys visoje pasienio tarnyboje. Manau, tai geras mūsų iniciatyvų įvertinimas. Kaip pavyzdį galėčiau pateikti ir Jaunųjų pasieniečių būrelio atsiradimą Adutiškio vidurinėje mokykloje ir Pasieniečių dienos šventimą su Adutiškio miestelio ir aplinkinių vietovių bendruomenėmis. Šiemet ši šventė bus liepos 8 d. vakare. 19 val. bus aukojamos Šv. Mišios Adutiškio bažnyčioje, o po to šventė tęsis Kamajos upės slėnyje. Visus maloniai kviečiu atvykti į šventę. Žinoma, šventės – tai tik dalis mūsų bendravimo su visuomene, nes tas abipusis bendravimas vyksta nuolat. Ir man, kaip užkardos vadui, malonu, kad žmonės paskambina ir praneša apie įtartinus dalykus, kai kreipiasi pagalbos ar prašo, kad pasieniečiai dažniau prasuktų pro kaimą, nes tada ten gyvenantys jaučiasi saugiau. Visa tai akivaizdus įrodymas to, kad mes dirbame teisinga linkme ir saugodami Lietuvos valstybinės sienos ruožą, kuris yra ir ES išorinės sienos ruožas, ne tik atliekame savo pareigą valstybei, bet padedame ir pasienio ruože gyvenantiems žmonėms, pelnome jų pasitikėjimą, - baigdamas mūsų pokalbį sako Adutiškio pasienio užkardos vadas majoras Algirdas Andrulionis, o aš, padėkojęs už pokalbį, palinkiu jam ir užkardos pareigūnams puikios nuotaikos profesinės šventės – Pasieniečių dienos – proga.

Algis JAKŠTAS
 

 
Reklaminis skydelis