Mes turime 317 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:1911
mod_vvisit_counterŠią savaitę:12098
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:88128
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Dėl „vietinių“ konflikto su romais Švenčionėlius nuolat „šukuoja“ mobili kuopa

2013 m. gegužės 4 d. šeštadienis Nr.31 (1274)

Nusikaltimų prevencijos ir kontrolės komisija išklausė komisariato viršininko Arvydo Siniaus informaciją apie situaciją rajone ir konkrečiai apie vieną problemą, kuri Švenčionėlius jau pusantrų metų šalies gyventojų akyse pavertė kažkokiu nusikaltėlių miesteliu, kuriame, anot vieno nepavykusio politiko, „peiliais žmones pjausto“. Kraupu tai girdėti iš teleekrano, bet ar tikrai taip yra?

Netylant vietinių, kurie, kaip sakė komisariato viršininkas, pareiškė nenorintys gyventi kaimynystėje su romais ir paskelbė jiems mini karą, konfliktams, šis klausimas buvo įrašytas į rajono savivaldybės tarybos posėdžio darbotvarkę. Komisariato viršininkas Arvydas Sinis pateikė tą pačią informaciją, kaip ir neseniai vykusiame Nusikaltimų prevencijos ir kontrolės komisijos posėdyje, atsakė į tarybos narių klausimus. Vėlgi kažkodėl iš opozicijos pusės klausimai buvo kažkokie nervingi, jautėsi nepasitenkinimas policijos darbu, nors į visus įvykius buvo operatyviai reaguota, visi konfliktų dalyviai nustatyti. Tarp RPK viršininko ir Rimo Klipčiaus įvyko mįslingas dialogas. R.Klipčius žėrė priekaištus RPK viršininkui A.Siniui, kad jis nepaklausė R.Klipčiaus, kai šis kartu su Gintautu Babravičiumi sakė, jog romus reikia nuginkluoti, kalbėjo apie kažkokį dingusį ginklą ir klausė, kur jis dabar. A.Sinis atsakė: „Jis pas jus“.

Tai bent! Iš šio trumpo dialogo kyla aibė klausimų, pirmiausia – apie kokį ginklą kalbama? Kaip su Švenčionėlių įvykiais susijęs vilnietis žinomas liberalas Gintautas Babravičius? Kodėl jiedu su R.Klipčiumi nurodinėja aukštiems policijos pareigūnams, ką daryti, - R.Klipčius minėjo net Lančinsko pavardę (Vilniaus apskrities vyriausiojo komisariato vadovo). Tarybos nariai ar policija turėtų tirti nusikaltimus? Tiesa, kiti tarybos nariai nei anksčiau, nei posėdžio metu ir nebandė kištis, tik pateikė klausimų. Pirmiausia – ką galima buvo padaryti, kad iš tos istorijos nekiltų visa eilė konfliktų. A.Sinis atsakė: „Jeigu tesimo procesas būtų vykęs sparčiau, pirmojo konflikto kaltininkai būtų nuteisti, daugelio konfliktų galima buvo išvengti, šiemet 4 nusikalstamų veikų tikriausia nebūtų buvę“. Jis pratęsė mintį, išsakytą ir komisijos posėdyje, kad agresija gimdo agresiją. Prieš romus vykdomi agresyvūs veiksmai, paskelbtas mini karas, net prieš bendraujančius su romais yra agresija. Iš čia kyla jų nesaugumo jausmas. Kad ir paskutinis balandžio pabaigos įvykis, kai buvo vienas asmuo sužalotas peiliu. A.Sinis sakė, kad pareigūnai, gavę pranešimą, kad miesto centre peiliu sužalotas asmuo, reagavo labai operatyviai, atvyko per kelias minutes. Nusikalstamą veiką įvykdęs asmuo buvo sulaikytas, bet agresyvi ir nevaldoma vietinių grupė puolė į policijos automobilį, sudavė sulaikytajam, dėl ko vienas iš puolusiųjų buvo pats sulaikytas.

RPK viršininkas patikino, kad išskyrus šį grupės asmenų konfliktą Švenčionėliuose, mūsų rajonas niekuo neišsiskiria iš kitų panašių rajonų ir pagrindė tai konkrečiais skaičiais. Pirmiausia gera žinia – nusikaltimų rajone mažėja, pernai I ketvirtį buvo užfiksuoti 142, šiemet per tą laikotarpį – 83. Kituose rajonuose I šių metų ketvirtį buvo nusikalstamų veikų: Anykščių r. 138, Molėtų 92, Ignalinos 83, Šalčininkų 145. Kaip matome, situacija normali, nereikia dramatizuoti, kaip kai kurie asmenys bando tą daryti, pasak RPK viršininko, ne visiškai objektyviai pateikdami informaciją. Teisininko teigimu, šiais metais Švenčionėliuose plačiai nuskambėję įvykdyti nusikaltimai – tąsa konflikto tarp grupės vietinių asmenų ir dviejų romų šeimų, beje, nuo seno gyvenančių Švenčionėliuose. Prieš pusantrų metų įvykusio pirmojo konflikto byla nagrinėjant teisme kaltinimus dėl viešosios tvarkos pažeidimo prokuroras perkvalifikavo į daug sunkesnius – persekiojimą rasistiniu pagrindu ir kurstymą. Teisiami trys asmenys. A.Sinis ir posėdyje teigė, kad keli paskesni nusikaltimai Švenčionėliuose neišeina už šio konflikto rėmų, kitų gyventojų neliečia, bet neramina tai, kad į konfliktą įtraukiami jauni pašaliniai asmenys, net nesuvokiantys situacijos ir pasekmių rimtumo, kurie praėję teismų girnas susigadins gyvenimą. Štai įsivėlė jaunuolis – teisės fakulteto studentas! Teisininkas turės teistumą, galima sakyti, sugadintas gyvenimas.

„Konfliktas nerimsta, įvykiai daugiausia sukasi apie Švenčionėlių miesto centre esančius objektus“, - sakė A.Sinis. Šiemet policija jau vykdo su vis ta pačia istorija susijusius 4 tyrimus, vienas jų perduotas vilniečiams pareigūnams. Yra 12 įtariamųjų, jie pereis teismų girnas, bet ar to užteks, kad romai galėtų ramiai gyventi, o Švenčionėlių gyventojai nebūtų bauginami, kad „čia žmones peiliais pjausto“, nors konfliktas vyksta tik tarp grupės asmenų? RPK viršininko nuomone, šis konfliktas turi baigtis tik išsprendus jį teisinėmis priemonėmis, kitaip jis, jeigu tam kartui ir būtų prislopintas, galėtų bet kada atsinaujinti. „Nebus romų, atsiras kiti“, - išsakė nerimą keliančią mintį RPK viršininkas.

RPK viršininkas sakė, kad dauguma romų gyvena normaliai, o nusikalstamų veikų įvykdžiusių tarp romų nė kiek ne daugiau negu tarp kitų gyventojų.

Kaip buvo rašyta, kasdien Švenčionėliuose budi mobili policijos kuopa iš Vilniaus. Ji turi teisę stabdyti ir apieškoti automobilius. Vykdant tokią priemonę rastas peilis vietinio gyventojo automobilyje, o tai anaiptol ne taikos ženklai.

- Problemą galima suvaldyti, jeigu aplink ją nebūtų kuriama tokia neaiški atmosfera, - reziumavo RPK viršininkas Arvydas Sinis.

 

(Šaltinis – rajono savivaldybės tarybos posėdis, įvykęs balandžio 30 d. Visą posėdį galima rasti savivaldybės tinklapyje.)

Irena PAULIUKEVIČIENĖ

 
Reklaminis skydelis