Mes turime 266 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:1747
mod_vvisit_counterŠią savaitę:20291
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:67617
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Nuo „vietinių“ muštynių su romais prasidėję konfliktai Švenčionėliuose tęsiasi iki šiol

2013 m. balandžio 27 d. šeštadienis Nr.30 (1273)

Ketvirtadienį vykusiame rajono savivaldybės Nusikaltimų prevencijos ir kontrolės komisijos posėdyje ši problema buvo pagrindinė

 

Ar tikrai Švenčionėlių senutės ginkluojasi?

Ko tik neišgirdome pastaruoju metu mes patys ir visa Lietuva apie Švenčionėlius! Prisiklausius miestelyje skleidžiamų kalbų gali pasirodyti, kad už kiekvieno kampo pavojingi vaikai tyko aukų, žmonės namuose sėdi užsibarikadavę, o romantiškos, bet narsios senutės pensininkės jau ne tik eiles rašo, bet ir ginkluojasi. Toks neseniai buvo parodytas reportažas apie Švenčionėlius po grupelės čia „reziduojančių“ vietinių politikų surengtos, anot jų, ataskaitos rinkėjams.

Kas iš tikrųjų darosi Švenčionėliuose? Šį klausimą aiškinosi savivaldybės Nusikaltimų prevencijos ir kontrolės komisija. Pasėdyje dalyvavęs rajono policijos komisariato viršininkas Arvydas Sinis pateikė informaciją apie situaciją rajone ir Švenčionėlių mieste.

Kad ir kaip visiems žinoma grupelė politikų bandytų eskaluoti, esą Švenčionėliuose baisu kas darosi, teisėsauga tai paneigia. Švenčionių rajonas jau kelerius metus yra vienas saugiausių šalyje – čia nusikalstamumas vienas mažiausių. Iš nusikaltimų dominuoja vagystės, viešosios tvarkos pažeidimai. Per metus įvykdytos 167 vagystės, iš jų 50 iš nuolat gyvenamų namų ir butų. Pasak RPK viršininko, Švenčionėliuose nusikalstamumas ne didesnis, negu kituose rajono ar panašiuose šalies miestuose, atvirkščiai, pernai Švenčionyse ir Pabradėje buvo po du nužudymo atvejus, o Švenčionėliuose – nė vieno. Kitos nusikalstamos veikos pasiskirsto tolygiai. Po prieš pusantrų metų įvykusio konflikto su romais, dėl kurio iškeltą bylą dabar nagrinėja rajono apylinkės teismas, Švenčionėliuose nuolat patruliuoja mobili pareigūnų kuopa, bet tie policininkai stebisi, iš kur tokios kalbos apie Švenčionėlius ir ko čia važiuoti - ramu, jokių incidentų, pasitaiko tik smulkių pažeidimų, bet ir jų nedaug.

 

Kas vis dėlto vyksta Švenčionėliuose?

RPK viršininkas pripažįsta, kad padėtis Švenčionėliuose vis dėlto turi specifinių bruožų. Čia periodiškai užfiksuojama labai jauno amžiaus nepilnamečių padaromų įžūlių nusikaltimų – vagysčių, plėšimų. Visko versti globos namams negalima – šios įstaigos globotiniai padaro tik trečdalį nusikalstamų veikų ir pažeidimų, o buvęs labai aršus globos namų auklėtinis, įvykdęs net sunkių nusikaltimų, šiuo metu jau išvykęs į Vilnių. Du trečdalius nusikaltimų įvykdo miesto gyventojų šeimų vaikai. Švenčionėliuose socialinės rizikos šeimose auga daugiau vaikų negu kituose rajono miestuose.

Rimta problema – užsitęsę „vietinių“ konfliktai su romais. RPK viršininkas Arvydas Sinis teigia, kad visus pastaruosius pusantrų metų daugelio periodiškai įsiplieskiančių konfliktų priežastys glūdi tame pusantrų metų senumo įvykyje, dėl kurio keli asmenys yra teisiami.

A.Sinis informavo komisiją dėl praėjusį šeštadienį Švenčionėliuose įvykusio konflikto grupės asmenų, kuriems, kaip sakė pareigūnas, nepatinka romai, ir ta grupė tą atvirai rodo, o norėdama patenkinti savo ambicijas, siekia, kad romų tautybės asmenys iš Švenčionėlių išvyktų. Teisėsaugininkų nuomone, iš to kyla nauji konfliktai. Šeštadienį traukiniu atvažiavo žmogus, vos pusvalandį pasižvalgė po miestą, ir kilo konfliktas – „vietiniams“ nepatiko romų tautybės asmuo. Dėl šeštadienio įvykių pradėti ikiteisminiai tyrimai.

Anksčiau įvykusio konflikto, kai buvo peiliu sužalotas žmogus, priežastis teisėsauga taip pat sieja su tuo pačiu senu pirmuoju konfliktu su romais. „Kurstančios kalbos apie romus kelia žmonėms baimę ir agresiją, - sakė A.Sinis. - Žmonės prisiklauso ir patys ima panašiai kalbėti, o kai paklausi, kada jie bent matė gatvėje romus ar kas nuo jų nukentėjo, žmogus pasimeta – pasirodo, nei matė, nei girdėjo konkrečių nusikaltimų, tik kalbas“.

Prieš maždaug mėnesį peiliu sužalojęs žmogų jaunuolis mokosi vakarinėje mokykloje, bendrauja su klasiokais romais ir, kaip teigiama, dėl to patiria spaudimą, sulaukia grasinimų. Agresija prieš jį verčia gintis. Jis jaučiasi nesaugus, nešiojasi peilį...

 

Matomas grupės organizuotumas

Nusikaltimų prevencijos ir kontrolės komisijos pirmininkė Raja Krupenina teiravosi, ar apie šią situaciją informuota policijos vadovybė. A.Sinis atsakė, kad vadovybei viskas žinoma, todėl ir mobili patrulių kuopa iš Vilniaus čia lankosi, bet tuo metu pagal kažkieno komandą tam tikriems asmenims liepta mieste nesirodyti, būna ypač tuščia ir ramu. Romų (dėl muštynių 2011-ųjų metų gruodžio pabaigoje) bylą nagrinėjantis teismas nusikaltimą įvardija kaip rasistinį romų persekiojimą ir kurstymą prieš juos. Policijos vadovybė šią situaciją vertina kaip labai pavojingą ir įžvelgia organizuotos grupės požymių. Vicemerė R.Krupenina klausė tiesiai – kas užsiims šios grupės idėjiniais vadais, ar įmanoma ką padaryti? Komisariato viršininkas atsakė, kad įmanoma, kryptingai dirbama, bet tai gana sunkus ir sudėtingas procesas, negalima tikėtis, kad viskas tą pačią dieną išnyktų.

Komisijos nariai susirūpinę dėl užsitęsusios padėties ir galimų pasekmių. „Nebus romų, atsiras kiti, ant kurių bus liejamas pyktis“, - svarstė tarybos Teisėtvarkos ir etikos komiteto pirmininkas Olegas Šapovalas, kuris iš ilgametės darbo policijoje patirties žino, kad ir prieš daugelį metų Švenčionėliai „garsėjo“ chuliganiškai besielgiančių asmenų grupėmis, kurios sukeldavo muštynes su švenčioniškiais.

Komisariato viršininkas jiems pritarė ir apgailestavo, kad nuo muštynių Švenčionėlių centre praėjo pusantrų metų, o dar niekas nenuteistas, teismo posėdžiai vis nukeliami. A.Siniaus nuomone, jeigu procesas būtų vykęs greičiau, jau turėtume nuteistus 5-6 asmenis, kai kuriuos jau gal ir ne po vieną kartą, gal kitus tai būtų sudrausminę.

 

Ne Švenčionėlių miesto gyventojai, o GRUPĖ gyventojų

Policijos komisariato viršininkas Arvydas Sinis komisijai sakė, kad jam ypač nepriimtina, kad kai kurie politikai ir įvairi žiniasklaida kalba visų Švenčionėlių miesto gyventojų vardu, esą miesto gyventojai jaučiasi nesaugūs, bijo romų (nors jų net gatvėje nesutinka) ir pan. „Kas tie visi gyventojai? - klausė A.Sinis, - Švenčionėliuose gyvena daug mano pažįstamų, jie nieko nebijo. Reikia sakyti, kaip yra – šie konfliktai liečia tam tikrą grupę žmonių, tai jie ir bijo, jie galbūt ir jaučia kažkokį pavojų. Nereikia kalbėti visų miesto gyventojų vardu, kartais – net rajono“.

 

P.S. Teisėsauga ryžtingai nusiteikusi nutraukti šį grupės asmenų konfliktą. Temą tęsime.

Irena PAULIUKEVIČIENĖ