Mes turime 246 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:905
mod_vvisit_counterŠią savaitę:19449
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:66775
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Istorija, kurią surašysime į „Pabradės valsčiaus“ monografijos puslapius...

2011 m. birželio 29 d., trečiadienis Nr. 47 (1094)

Pabradės miesto bibliotekos skaitykloje vyko renginys-dalykinis pasitarimas, skirtas „Pabradės valsčiaus“ monografijos sudarymui. Renginyje dalyvavo ir mintimis dalijosi leidyklos „Versmė“ vadovas Petras Jonušas, monografijos „Birštonas“ sudarytojas Jonas Aleknavičius, svečias iš Švenčionių, mokytojas, biologas Bronius Lozoraitis, Pabradės miesto bendruomenės nariai.

Renginį pradėjo „Pabradės valsčiaus“ monografijos sudarytoja Pabradės „Ryto“ gimnazijos direktorė Laima Markauskienė. Ji papasakojo apie tai, kaip 2010 m. lapkritį, dalyvaudama įvairiuose renginiuose, iš Birštono monografijos sudarytojo profesoriaus Jono Aleknavičiaus vis sulaukdavo siūlymo tapti leidinio apie Pabradę sudarytoja. Žinodama, kad šis darbas labai atsakingas ir sunkus, ponia Laima dar pusę metų bandė to atsisakyti. Tačiau šių metų gegužės 13 dieną ji su leidykla „Versmė“ pasirašė sutartį ir taip sutiko pasiaukojančiai dirbti. Ponios Laimos tikslas – surasti žmones, kurie galėtų papasakoti apie Pabradės istoriją, o gal net patys taptų monografijos straipsnių autoriais.

Kaip pasakojo Laima Markauskienė, ieškodama informacijos apie Pabradę, apie leidyklos „Versmė“ leidžiamą „Lietuvos valsčių“ seriją, ji surado dokumentą, kuriame Pabradės miesto seniūnė Liucija Tunevič su ta pačia leidykla pasirašė dokumentą, kad Pabradės miesto bendruomenė bendradarbiaus ir visokeriopai prisidės rengiant šį uniklų rašytinį dokumentą. Seniūnė pasidžiaugė, kad Pabradės mieste pradedamas rengti toks istoriškai svarbus darbas ir kad Pabradės miesto seniūnijoje taip pat yra žmonių, kuriems šis darbas yra malonus ir jie prisidės rengiant vieną ar kitą straipsnį monografijai. Ponią Laimą konsultuos ir rengiant monografiją talkins ne tik miesto bendruomenė, bet ir mokslininkai iš Lietuvių literatūros ir tautosakos instituto, Lietuvos istorijos instituto, Lietuvos nacionalinio muziejaus, pabradiškė Lietuvių kalbos instituto doktorantė Joana Gruodytė, Valdas Striužas, nes 10 procentų knygoje pateiktų straipsnių turi būti moksliniai.

Leidyklos „Versmė“ vadovas Petras Jonušas kalbėdamas apie „Lietuvos valsčių“ seriją sakė, kad tai unikalus darbas neturintis analogų visame Pabaltijyje. Tai daugiatomis, vienodos struktūros leidinys apie Lietuvos miestus ir miestelius, kaimus ir vienkiemius, apie jų ir jų apylinkių kraštovaizdžio raidą bei istoriją nuo seniausių priešistorinių laikų iki mūsų dienų, kovas už nepriklausomybę, apie tradicinę kultūrą, verslus, šeimos papročius, įžymius žmones ir kt.

Išklausius Birštono monografijos sudarytojo Jono Aleknavičiaus mintis kaip jis rengė monografiją „Birštonas“, su kokiais žmonėmis bendradarbiavo, ponia Laima pasidžiaugė, kad jau pradeda matyti viziją, kaip turi atrodyti apie Pabradę rengiama monografija.

Renginio pabaigoje ponia Laima Markauskienė padėkojo visiems susirinkusiems į šį renginį. Visi drauge pasidžiaugėme, kad nuo šios dienos turėsime prasmingą laisvalaikį, rašydami „Pabradės valsčiaus“ istoriją.

Gražina DARGYTĖ
Pabradės miesto bibliotekos vedėja