Mes turime 326 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:1395
mod_vvisit_counterŠią savaitę:17596
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:93626
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Po žiemos erkės labai aktyvios

2013 m. balandžio 20 d. šeštadienis Nr.28 (1271)

Nepaisant neseniai lauke tvyrojusio šalčio, kenkėjų kontrolės ekspertai perspėja apie artėjantį erkių aktyvumo sezoną.

Kai tik nutirpsta sniegas, dirvožemio temperatūra pakyla iki 5 laipsnių šilumos, miškai pasipuošia žibutėmis, prasideda erkių aktyvumas. Šie voragyviai, prisikabinę prie augalų stiebų, tyko savo aukų. Kai auka eina pro šalį ir pajudina augalo stiebelį, erkės, pajutusios sklindančią šilumą, prakaito kvapą ar iškvepiamą anglies dvideginį, per akimirką užropoja ant grobio ir stipriai įsikabina į odą, drabužius ar kailį. Suradusios tinkamą vietą įsisiurbti, erkės praduria odą, suleidžia į žaizdą seilių, kuriose yra nuskausminančių medžiagų, ir ima siurbti kraują.

„Daugelis klaidingai mano, jog gausus sniegas ir speigas pražudo erkes. Deja, po sniegu sėkmingai peržiemojusios jos būna ypač aktyvios“, - perspėja UAB „Dezinfa“ biologas Liutauras Grigaliūnas.

Daugelis erkių rūšių platina itin sunkias infekcines ligas: erkinį encifalitą, Laimo ligą, babeziozę, erkinę dėmėtąją šiltinę ir kt. Biologas perspėja, jog įsisiurbusi erkė kraują gerti gali net iki 15 dienų. Pastebėjus įsisiurbusią erkę, nedelsiant reikia ją ištraukti.

Daugiausiai erkių tyko aukštoje žolėje, miškingose vietose. Deja, apsisaugoti nuo šių pavojingų kenkėjų labai sunku. Siekiant sumažinti riziką, tik nutirpus sniegui rekomenduojama pašalinti miško, sodo atliekas, sugrėbti senus lapus ir kitą augmeniją. Sodybose, poilsiavietėse, prie namų būtina nuolat pjauti žolę, genėti krūmus, medžius. Einant pasivaikščioti į parkus, miškus, reikėtų tinkamai apsirengti, pasirūpinti savo augintiniais.

 
Reklaminis skydelis