Mes turime 545 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:5813
mod_vvisit_counterŠią savaitę:12223
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:93972
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Iškelta Taikos vėliava užtvirtina aukščiausias vertybes ir įsipareigojimą jas puoselėti

2013 m. balandžio 17 d. trečiadienis Nr.27 (1270)

Kultūros dienos šventę gražiai papildė kasmetinis tradicinis XVIII tarptautinis mėgėjų teatrų festivalis „Juoko sūkurys 2013“

Lietuvoje jau septintą kartą švenčiama Kultūros diena (balandžio 15-oji) iškilmingai išvakarėse buvo paminėta ir Švenčionėliuose. Gražiai sutapo, kad ji buvo švenčiama su reikšmingu Švenčionėlių kultūros centro kultūrinio gyvenimo reiškiniu – Tarptautiniu mėgėjų teatrų festivaliu „Juoko sūkurys“, kuris šiemet buvo surengtas jau 18-ąjį kartą.

1935 metų balandžio 15 dieną Vašingtone JAV prezidentas F.Ruzveltas ir dvidešimties Lotynų Amerikos šalių atstovai pasirašė sutartį dėl meno ir mokslo įstaigų ir istorinių paminklų išsaugojimo. Dabar ši diena paskelbta Pasaulio kultūros diena, siekiant paskatinti saugoti visos žmonijos kultūrines vertybes. Kadaise įvairių šalių kultūros paminklus nuniokojo karai, o ir dabar ne visi žmonės suvokia jų vertę ir neretai nesusimąstydami gadina.

Sutartį dėl meno ir mokslo įstaigų ir istorinių paminklų išsaugojimo inicijavo rusų mąstytojas N.Rerichas, kuris keliaudamas po įvairias šalis suvokė, kad pasaulyje yra daugybė gražių meno paminklų ir juos būtina saugoti.

Švenčionėlių kultūros centro kieme prasidėjus šventei, kurią vedė Jolanta Olechnovič, buvo iškelta kultūros ir taikos vėliava, kuri čia plevėsavo ir pirmadienį, balandžio 15-ąją, o į dangų paleisti taiką, ramybę, santarvę, meilę ir sėkmę simbolizuojantys balti balandžiai dar ilgai suko ratus virš šventiškai nusiteikusių rajono kultūros darbuotojų ir „Juoko sūkurio“ žiūrovų galvų.

Į šventę, kurios vedėjų estafetes salėje perėmė rūmų damos – Leonarda Vilčiauskienė ir Vida Vilutienė, atvyko ir daug garbių svečių. LR Seimo narys Petras Čimbaras, ne tik nuoširdžiai pasveikinęs kultūros sferos darbuotojus, „Juoko sūkurio“ dalyvius, palinkėjęs gerų idėjų, įteikęs dovanas, bet ir perdavęs kaimynų – Molėtų kultūros centro kolektyvo – sveikinimus. Su įspūdinga dovana kultūros darbuotojams – milžinišku šakočiu – atvyko rajono mero pavaduotoja Raja Krupenina bei savivaldybės administracijos direktorė Vida Rastenienė. „Kad ir kiek keičiasi kultūros išraiškos formos, bet esmė išlieka ta pati, - sakė R.Krupenina, sveikindama kultūros darbuotojus ir visus susirinkusius. – Juk kultūra – tai visas mūsų gyvenimas“. Vicemerės sveikinimus ir linkėjimus gražiai papildė ir savivaldybės administracijos direktorė V.Rastenienė, sveikindama šventės proga ir linkėdama kultūros darbuotojams sveikatos, ištvermės ir kūrybingumo. Vicemerė pabrėžė, kad šiuolaikinė kultūra neįmanoma be išmanios vadybos ir džiaugėsi galėdama atlikti jai pavestą garbingą misiją – įteikė Kultūros ministro Šarūno Biručio Padėkos raštą Švenčionių r. savivaldybės Kultūros skyriaus vedėjai Danutei Vigelienei už ilgametį nuoširdų ir kūrybingą darbą kultūros srityje. Padėkos raštais už nenuilstamą triūsą buvo apdovanotas didelis būrys ilgamečių rajono kultūros darbuotojų.

„Kultūros dienos paminėjimas jau tapo gražia tradicija, - kreipdamasi į svečius, žiūrovus, kultūros darbuotojus ir šventės organizatorius sakė Danutė Vigelienė. - Juk ne veltui ir šiandien Švenčionėliuose taip simboliškai iškilo ta mūsų taikos vėliava, simbolizuojanti praeitį, dabartį, ateitį amžinybės rate, juk ne veltui mes čia susirenkame kiekvieną pavasarį ir žiūrime spektaklius – „Juoko sūkurys“ jau aštuonioliktasis tarptautinis festivalis. Prieš tai vykusiame orkestrų konkurse Bronislovo Vilimo vadovaujamas Pabradės fanfarinis orkestras užėmė grand prix! Tad tikrai turime kuo džiaugtis ir didžiuotis, parodyti žiūrovams. Linkiu, kad ta kūryba plistų ne tik po visą Lietuvą, bet ir už jos ribų, kad būtumėte stiprūs ir sveiki, nes šiame darbe tikrai reikia daug jėgų ir ištvermės“.

Žiūrovus džiugino plastiški Švenčionėlių Mindaugo gimnazijos šokėjai, vadovaujami Renatos Grigianecienės, širdis virpino Giedros Kaminskienės ir jos dukros Justės duetas, o kultūros darbuotojų garbei scenoje sušvito ir fejerverkų fontanai.

XVIII tarptautinį mėgėjų teatrų festivalį pradėjo Švenčionių pradinės mokyklos mokytojų teatras, įkurtas ir vadovaujamas Virginijos Duksienės. Švenčionių krašto tarme suvaidintas smagus spektaklis „Jonuko liga“ išjudino visą salę ir užliejo juoko banga. Kam gi ši tinginio liga nežinoma? Puikiai pagrindinį vaidmenį atliko Halina Pauliukėnienė, vadovaujanti šios mokyklos lėlių teatrui, prisidėjusi ir prie šio spektaklio pastatymo.

Šiltai buvo sutikti ir svečiai iš Bialystoko, Lenkijos Respublikos. Jų kūrybiniai ieškojimai, Švenčionėlių žiūrovų buvo įvertinti gausiais plojimais, gėlėmis ir padėkos žodžiais.

Kaip visada laukiami ir žiūrovų mėgstami nuolatiniai šio festivalio dalyviai Panoterių kultūros centro, Vilniaus kultūros centro senjorų ir Trakų karališkasis teatrai. Jų spektakliai ir šį kartą nusipelnė karštų publikos plojimų.

Be abejonės, daugiausia gerbėjų šiame festivalyje turi šeimininkai – Švenčionėlių liaudies teatras, šiemet pristatęs tragišką jaunystės istoriją, kurios tragiškumą dar labiau sustiprino originalūs Švenčionėlių Mindaugo gimnazijos šokių kolektyvo „Klyksmas“ šokiai.

Uždarant festivalį žiūrovai plojimais padėkojo visiems artistams ir režisieriams, o atsistoję ovacijomis išlydėjo ilgametę šio kultūros centro renginių organizatorę ir vedėją Leonardą Vilčiauskienę, kuri kultūros sferos nepalieka, tik išeina į kitas pareigas – dirbs Švenčionių r. viešosios bibliotekos direktore.

Irena POŽĖLIENĖ