Mes turime 396 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:2723
mod_vvisit_counterŠią savaitę:18924
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:94954
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Dviračių maršrutas vingiuos per keturis rajonus

2013 m. balandžio 6 d. šeštadienis Nr.24 (1267)

Keturi kaimyniniai rajonai įgyvendina bendrą projektą

Ukmergės, Molėtų, Širvintų ir Švenčionių vietos veiklos grupės įgyvendina projektą „Molėtų, Širvintų, Švenčionių ir Ukmergės rajonų dviračių maršrutas – galimybė kaimo ekonominės veiklos įvairinimui“, finansuojamą pagal Lietuvos kaimo plėtros 2007 – 2013 metų programos priemonę „Teritorinis ir tarptautinis bendradarbiavimas“. Dviračių maršrutas – tai įvairiais keliais einantis turistinis maršrutas, skirtas keliauti dviračiais ir jungiantis pakeliui esančius lankytinus gamtos, kultūros, istorijos objektus bei paslaugas. Pravažiuojantiems turistams reikia paslaugų: pavalgyti, pernakvoti, galbūt nusipirkti ką nors autentiško, natūralaus. Rengiant dviračių maršrutą, informacinius leidinius turistams, atsiranda proga atkreipti jų dėmesį į šiuos verslus, kitaip sakant, parodyti, ką turime. Todėl šis projektas yra skirtas ir kaimo gyventojų verslumui bei paslaugų plėtrai skatinti, didinti ne žemės ūkio veiklų įvairovę kaimo vietovėse.

Įgyvendinant projektą, kuris truks iki kitų metų rudens, bus organizuojami informaciniai renginiai, skirti projekto tikslų ir galimybių pristatymui. Informacinių renginių metu taip pat bus ieškoma potencialių mokymų dalyvių, bus aiškinamasi mokymų poreikis. Vienas tokių renginių jau įvyko Švenčionyse. Jo metu projekto partneriai aptarė projekto įgyvendinimą, tikslus ir perspektyvas, dalinosi turima patirtimi, derino tolesnius veiksmus.

Kita svarbi projekto veikla – mokymų organizavimas, kurių metu kaime dirbantys verslininkai ir asmenys, ketinantys užsiimti verslu kaime, sužinos kaip suformuoti sėkmingo verslo idėją, kaip nustatyti silpnąsias ir stipriąsias verslo (įmonės) puses. Mokymų metu taip pat bus mokoma, kaip nuspręsti ar verslas bus ekonomiškai naudingas, ar bus komanda, kuri dirbs kartu, kokią naudą iš verslo turės visuomenė, komandos nariai ir pats verslo sumanytojas. Mokymų organizavimas sudarys prielaidas projekto tęstinumui, kadangi verslumo skatinimo mokymų metu kaimo gyventojams bus suteiktos žinios kaip pradėti ir vystyti verslą, kaip teikti atitinkamas paslaugas, taip pat pagal poreikį, bus parengti dokumentai – „verslo gidai“ (verslo planai, įstatymų analizės ir pan.), kurie pagelbės pradedant ir vystant verslą. Šiuos dokumentus parengs specialistai, kurie organizuos ir ves mokymus.

Įgyvendinant projektą taip pat bus parengta 12 gidų – po 3 asmenis iš kiekvieno rajono, bet suteikiamas sertifikatas leis teikti gido paslaugas ir kitose vietovėse. Šuo metu nė vienoje iš projekto savivaldybių nėra nė vieno gido, o, pavyzdžiui, Sirvėtos regioninio parko direktorė Roma Baranauskienė teigė, kad gido labai reikia.

Informacija apie maršrutą keliautojams bus pateikta patogia forma ir viešai prieinama – patogiose vietose bus įrengti informaciniai terminalai, kuriuose bus talpinamas interaktyvus žemėlapis, visa informacija apie rajoną, jo lankomus objektus, verslininkus, ūkininkus, teikiančius įvairias paslaugas bei gaminančius vietos produkciją. Informacija juose bus nuolat papildoma ir atnaujinama, bus įdiegtos specialios programos, kurios leis greitai ir patogiai valdyti informaciją.

Projekto įgyvendinimo metu bus parengtas specialus dviratininko gidas ir interaktyvus žemėlapis, kuriame bus publikuojamas visas maršrutas, maršruto „kirtimo galimybės“, ir, žinoma, lankomos vietos ir objektai, informacija apie maitinimo ir apgyvendinimo įstaigas, veiklą vykdančius amatininkus, ūkininkus ir kitus kaimo verslininkus, taip pat apie tradicinius rajonuose vykstančius renginius.

Besibaigiant projektui kiekviename rajone bus organizuojami maršruto atidarymo renginiai.

Irena PAULIUKEVIČIENĖ

 
Reklaminis skydelis