Mes turime 349 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:1409
mod_vvisit_counterŠią savaitę:11596
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:87626
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Smalkės nuodija ir žudo!

2013 m. kovo 23 d. šeštadienis Nr.21 (1264)

Praėjęs savaitgalis jau antrą kartą šiais metais buvo pažymėtas tragiškų gaisrų, kurie pasiglemžė 6 žmonių gyvybes ir 7 piliečius traumavo. Per tris dienas Lietuvoje kilo 219 gaisrų, daugiausia – gyvenamajame sektoriuje. Šį savaitgalį ne vieno gaisro metu žmonės nukentėjo apsinuodiję anglies monoksidu, kitaip vadinamu smalkėmis.

Penktadienio popietę Molėtų rajone Baskų kaime degė gyvenamasis namas. Atvykus ugniagesiams jis jau degė atvira liepsna. Šio gaisro metu smalkėmis apsinuodijo 1950 metais gimęs namo savininkas. Kiek vėliau Kauno rajone, Linksmakalnio kaime, degė apleisto mūrinio pastato antrasis aukštas. Viduje rastas 1950 metais gimęs nukentėjusysis, kuris dėl apsinuodijimo smalkėmis buvo perduotas medikams. Šį sekmadienį Alytuje, Naujojoje gatvėje, daugiabučio namo trečiajame aukšte degė butas. Atvykus ir patekus į butą pro langą, rastas smilkstantis fotelis. Bute rastas smalkėmis apsinuodijęs 1960 metais gimęs vyras.

Vėsiuoju metu periodu patalpose, kuriose kūrenamos krosnys, naudojamos nesaugios dujinės viryklės, kyla pavojus apsinuodyti smalkėmis. Smalkių gali atsirasti, kai krosnyje dega malkos ir nėra geros ventiliacijos, nevalyti dūmtraukiai ar apgriuvusios ir netvarkingos krosnys. Smalkės, patekusios į nevėdinamas patalpas, užteršia orą, kuriuo kvėpuojant ir įvyksta intoksikacija.

Smalkės yra labai klastingos: bespalvės, beskonės, bekvapės, vietiškai nedirginančios, tad apsinuodijimo pasekmės priklauso nuo smalkių koncentracijos ir laiko, kiek žmogus praleidžia patalpoje. Jei smalkių koncentracija ore didelė, per kelias minutes žmogų gali apimti snaudulys, jis gali netekti sąmonės. Neretai gaisruose žuvę žmonės būna randami lovose, nepabudę iš miego.

Smalkėmis apsinuodijusį asmenį reikia išnešti į gryną orą, atsagstyti drabužius, kad būtų lengviau kvėpuoti. Jei kvėpavimas sutrikęs, arba asmuo nustoja kvėpuoti, būtina atlikti dirbtinį kvėpavimą ir kviesti greitąją medicinos pagalbą.

 
Reklaminis skydelis