Mes turime 440 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:4474
mod_vvisit_counterŠią savaitę:14661
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:90691
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Asmeninės karjeros link

2013 m. kovo 20 d. trečiadienis Nr.20 (1263)

Gimnazijoje šiais mokslo metais vykdomas projektas ,,Ugdymo karjerai ir stebėsenos modelių sukūrimas ir plėtra bendrajame lavinime ir profesiniame mokyme“. Apie šio projekto būtinybę susimąstyta pastebėjus tendenciją, kad dauguma jaunuolių blaškosi trečiose ir ketvirtose gimnazijos klasėse nežinodami, kokį kelią pasirinkti, o jau pasirinkę dažnai suvokia, kad ne tuo keliu eina. Todėl labai svarbu jaunam žmogui kuo anksčiau susimąstyti apie savo pomėgius, polinkius ir galimybes.

Norint padėti mokiniui sėkmingai planuoti savo karjerą mūsų gimnazijoje vykdoma įvairi veikla. Vyksta susitikimai su universitetų ir kolegijų dėstytojais, studentais, Karjeros dienos, „T- klasės“ projektas ir kt.

Be to, dalykų mokytojai integruoja ugdymą karjerai į savo dėstomą dalyką. Etikos pamokose mokiniai, vadovaujami mokytojos Šarūnės Garlienės, kalbasi apie asmeninę karjerą, gilinasi į savo asmenines savybes taikydami įvairias metodikas. Viena iš naujausių metodikų - ,,Grįžtamojo ryšio žaidimas“. Tai edukacinis kortelių žaidimas, kurio pagalba mokiniai smagiai, bet prasmingai pažins save - savo gerąsias savybes bei silpnybes. Pažinti save yra labai svarbu, nes žmogus geriausiai dirba ir jaučiasi laimingas tada, kai gali optimaliai pademonstruoti savo stiprybes.  Kartais stiprybės būna paslėptos, jas reikėtų lavinti. Svarbu ne tik tai, kokį žmogus mato save, bet svarbu, kokį jį mato kiti. Ši metodika - tai universali priemonė, tinkanti karjeros planavimui ir komandų formavimui.

Informacinių technologijų mokytoja Marija Gučienė džiaugiasi gražiais 6 klasių mokinių savo karjeros planavimo projektais ,,Mano svajonių profesija“. Rengdami šį projektą mokiniai ieškojo medžiagos keliuose tinklapiuose, bet daugiausiai tinklapyje www.mukis.lt. Ši informacija buvo grupuojama, parenkant atitinkamus rašmenų šriftus, stilius ir įterpiant nuotraukas. Vykdydami projektą mokiniai sugebėjo kūrybiškai improvizuoti, aiškiai ir argumentuotai dėstyti mintis, pristatyti savo svajonių profesiją.

Nauja veikla, kuri laukia mokinių, tai asmeninių karjeros planų rašymas. Karjeros planai apima savęs pažinimą, karjeros veiklų išdėstymą laike bei išteklių numatymą veikloms įgyvendinti. Rašydami planus mokiniai dar kartą atsakys į klausimus: ,,Kas aš esu? Kokia mano ateitis? Kokie mano planai?“

Jaunam žmogui svarbu išmokti kaupti žinias, lavinti gebėjimus, ugdyti kompetencijas, padėsiančias rinktis studijų kryptį. Džiugu, kad gimnazijoje įkurtas Jaunųjų karjeros koordinatorių klubas. Jo nariai kaupia žinias apie karjeros planavimą, kuria savo ateities viziją, o vėliau tai padaryti padės ir kitiems.

Asta ABRAMOVIČIENĖ

Švenčionių Z. Žemaičio gimnazijos karjeros koordinatorė

 
Reklaminis skydelis