Mes turime 414 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:4061
mod_vvisit_counterŠią savaitę:14248
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:90278
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Laikas skiepytis nuo erkinio encefalito

2013 m. kovo 20 d. trečiadienis Nr.20 (1263)

Nors pavasaris neskuba keliauti į mūsų kraštus, gydytojai primena, kad laikas pradėti skiepytis nuo erkinio encefalito. Lietuvoje susirgimų erkiniu encefalitu daugėja. 2010 m. buvo užregistruota 612, 2011 m. – 365, o 2012 m. – 464 nauji šios infekcijos atvejai.

Erkinis encefalitas yra sunki nervų sistemą pažeidžianti liga, kurią sukelia erkinio encefalito virusas (EEV). Liga gali sukelti tokias pasekmes kaip pusiausvyros sutrikimas, koncentracijos susilpnėjimas, nuovargis, galvos skausmas, nuotaikos sutrikimai, atminties susilpnėjimas, kalbos sutrikimai, paralyžius ar net mirtis.

Pirmieji susirgimai šia liga registruojami jau balandžio mėnesį, o didžiausias sergamumas stebimas liepos-rugpjūčio mėnesiais. EEV užsikrėtusi ir žmogui įsisiurbusi erkė su seilėmis perduoda užkratą savo aukai, todėl labai svarbu antrąją skiepų dozę gauti iki tol, kol erkės nubunda. Erkės būna aktyvios kovo-lapkričio mėnesiais, kai kuriais metais – ir gruodžio mėnesį. Norime priminti, kad erkės suaktyvėja, kai vidutinė paros temperatūra pasiekia +7oC.

Erkiniu encefalitu taip pat galima užsikrėsti per nepasterizuotą, erkinio encefalito virusu infekuotų ožkų ar karvių pieną. Virinant pieną virusas žūsta per 2 minutes. 

Pirmą kartą skiepijantis nuo erkinio encefalito reikia 3 vakcinos dozių. Po kiekvienos dozės daroma mėnesio pertrauka, todėl patariama pradėti skiepytis jau dabar. Pasiskiepijus vakcina nuo erkinio encefalito, susidaro 3-5 metus trunkantis imunitetas, todėl praėjus šiam laikotarpiui reikalinga pakartotinė vakcinacija. Erkėms pradėjus aktyviai judėti, pavasarį naudojama pagreitinta vakcinacija – tai ta pati trijų dozių vakcina, tik su mažesniais intervalais tarp jų. Po šios vakcinacijos susidaręs imunitetas nuo erkinio encefalito apsaugo tik metus ir vėliau būtina dar viena skiepo dozė.

Pastebėjote įsisiurbusią erkę?Nedelsdami  ją pašalinkite. Pirštais ar pincetu erkę suimkite kuo arčiau odos, kol susidarys palapinės formos odos kauburėlis, ir staigiu judesiu ištraukite. Traukdami erkę, nespauskite jos pilvuko. Įkandimo vietą būtinai dezinfekuokite spiritu arba jodu. Norime atkreipti dėmesį, kad įsisiurbus EEV užsikrėtusiai erkei, jei žmogus nebuvo skiepytas nuo erkinio encefalito, jokių skubių profilaktinių priemonių nėra. Tokiu atveju privalote stebėti savo sveikatos būklę, ar neišryškės į gripą panašūs požymiai. Jei karščiuojate, skauda galvą, raumenis,  būtinai kreipkitės į gydytoją. Tikimybė, kad įsisiurbs virusu užsikrėtusi erkė, yra 1-a iš 20-ies. 

Sveikata yra dovana, kurią reikia pasidovanoti sau pačiam.                                                             

Švenčionių rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biuras

 
Reklaminis skydelis