Mes turime 288 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:506
mod_vvisit_counterŠią savaitę:25636
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:72962
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Į suvažiavimą – kovo 22-osios rytą

2013 m. kovo 16 d. šeštadienis Nr.19 (1262)

Apie būtinybę sukviesti Lietuvos žemdirbių visuotinį suvažiavimą buvo daug tartasi ir diskutuota dar pernai. Pagaliau prieita vieningos nuomonės: tokį forumą tikslinga rengti po Seimo rinkimų, kol dar neprasidės didieji pavasario darbai.

Visuotinis žemdirbių suvažiavimas įvyks kovo 22-ąją Kauno Sporto halėje. Tikimasi, kad jame dalyvaus iki 4 tūkst. žemdirbių, atstovaujančių įvairioms agroverslo sritims.

Į Kauną vyks ir Švenčionių rajono žemdirbiai. Kokios jiems iškyla ūkininkavimo problemos, rūpesčiai? Šiais ir kitais klausimais kalbiname Švenčionių r. savivaldybės administracijos Žemės ūkio skyriaus vedėją Albertą MARMĄ.

 

Kiek Švenčionių rajone yra ūkininkų?

2012 m. duomenimis, rajone buvo 963 registruoti ūkininkai. Tačiau žemės ūkio naudmenas deklaravo ir išmokas gavo daug daugiau žemdirbių – 2715.

 

Ar teisę vykti į suvažiavimą turi tik registruoti ūkininkai, ar ir kiti žemdirbiai?

Tokią teisę turi ne tik ūkininkai, bet ir visi kiti žemdirbiai.

 

Kur ir iki kada gali registruotis žemdirbiai, norintys vykti į suvažiavimą?

Jie gali registruotis artimiausiose seniūnijose arba Žemės ūkio skyriuje tel. 66379 iki kovo 20 d. imtinai. Kiekvienam suvažiavimo dalyviui už kelionę į Kauną reikės susimokėti apie 30 Lt dalyvio mokestį.

 

Suvažiavimo darbotvarkė gana įvairi: valstybės vadovų kalbos, padėtis žemės ūkyje ir finansinė perspektyva, mokestinė žemės ūkio aplinka, žemės pardavimas ir kt. Dar prieš įvyksiantį forumą žiniasklaidoje paskelbiama mokslininkų, specialistų nuomonė apie būtinybę suvienodinti ES išmokas ir Baltijos šalims, tuo pačiu ir Lietuvai. Bet kol kas tokia galimybė – pasiekti ES šalių vidurkį – numatyta tik 2020-aisiais.

Reikia manyti, kad šia problema bus diskutuojama ir suvažiavime.

 

Atskiru klausimu numatytas ir žemės pardavimas. Toks žemės pardavimo užsieniečiams sustabdymas jau vienąkart pratęstas iki 2014-ųjų gegužės 1 d. Daugelio mūsų mokslininkų ir specialistų nuomone, kol nesuvienodintos ES išmokos, kol Lietuva negauna tų išmokų vidurkio, apie lietuviškų žemių pardavimą užsieniečiams negali būti ir kalbos.

Tikiuosi, kad šis klausimas suvažiavime neliks nuošalyje.

 

Iš Švenčionių į Kauną kelionė ne artima. Kada išvyks autobusas ar autobusai (priklausomai nuo žemdirbių aktyvumo)į sporto halę?

Turint galvoje tai, kad suvažiavimo dalyviai Sporto halėje bus registruojami nuo 9 iki 10 val., o suvažiavimo pradžia 10 val., iš Švenčionių r. savivaldybės į Kauną išvyksime kovo 22-osios 7 val. ryto.

Bronius NARKŪNAS