Mes turime 139 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:596
mod_vvisit_counterŠią savaitę:3989
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:51315
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Rajono miestuose 21 daugiabučio gyventojai jau nusprendė renovuoti būstą

2013 m. kovo 16 d. šeštadienis Nr.19 (1262)

Tokio dydžio sąrašą – 21 namo, - kurių gyventojai sutinka dalyvauti renovacijoje, šią savaitę Aplinkos ministerijai pateikė Švenčionių rajono meras Vytautas Vigelis. Iš viso rajone renovuotinų namų sąraše per 50, jie išdėstyti pagal energijos sunaudojimo efektyvumą, suteikiant pirmumą neekonomiškiausiems, bet viskas dar priklauso ir nuo gyventojų aktyvumo pasirašant sutikimus. 21 namo gyventojai buvo labai aktyvūs – pasirašė apie 60-80 proc.

Naujasis renovacijos modelis yra labai palankus žmonėms, todėl jis ir susilaukia tokio susidomėjimo. Gyventojams už renovaciją papildomai mokėti nereikės - jie ir toliau mokės už šildymą tiek kiek mokėjo, o sutaupyta dalis bus skiriama paskolai gražinti. Atidavus paskolą sumažėtų ir įmokos už šildymą. Gyventojai gaus sąskaitas, kurios susidės iš dviejų grafų - vienoje bus įrašyta, kiek šiuo metu tenka mokėti už šildymą, kitoje - kiek mokama už renovaciją. Tačiau suma neviršys buvusių mokesčių už šildymą.

Su renovacija turi sutikti 50 proc. +1 namo gyventojas.

Lietuvoje 2005 - 2012 m. renovuoti 474 daugiabučiai.

Rajone renovuoti 8 daugiabučiai ir keli visuomeniniai pastatai, dar 14 daugiabučių renovacija prasideda, iki metų pabaigos renovuotų daugiabučių bus 22. Kiek daugiabučių bus renovuojama pagal naująjį modelį artimiausiu metu kol kas nežinia. Šalyje numatoma tam panaudoti beveik pusę milijardo litų ES paramos lėšų, už kurias gali būti renovuota 500-700 daugiabučių.

„Švenčionių krašto“ inf.