Mes turime 374 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:2661
mod_vvisit_counterŠią savaitę:18862
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:94892
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Vaikų ir moksleivių – liaudies kūrybos atlikėjų – konkursas „Tramtatulis“

2013 m. kovo 9 d. šeštadienis Nr.18 (1261)

Prieš dvylika metų Kaune gimė vaikų ir moksleivių – liaudies kūrybos atlikėjų – konkursas „Tramtatulis“, nuo 2005 metų virtęs respublikiniu renginiu. Jo tikslas – skatinti jaunąją kartą domėtis savo krašto tradicine kultūra, skleisti liaudies kūrybą, ugdyti jaunuosius folkloro atlikėjus (dainininkus, muzikantus, pasakotojus). Konkursas vyksta kas antrus metus trimis ratais: rajoniniu, regioniniu ir respublikiniu. Jis įgauna vis platesnį mastą: 2009 metais vietiniuose ratuose dalyvavo virš tūkstančio vaikų ir moksleivių.

Mes, švenčioniškiai, į šį konkursą įsijungėme 2011 metais, ir labai sėkmingai: net du jaunieji atlikėjai – švenčionėliškis pasakotojas Augustinas Ambrulaitis ir adutiškietė cimbolininkė Dainė Stanislava Rumbutytė tapo respublikinio konkurso laureatais.

Rajoninis „Tramtatulio“ turas šiemet vyko kovo 6 dieną Nalšios muziejuje. Kadangi, kaip žinome, 2013 metai paskelbti Tarmių metais, tad ir mūsų „Tramtatulis“ buvo skirtas savajai tarmei. Ir vedėjai, ir atlikėjai – visi kalbėjo tik tarmiškai. Tarmiškai renginio pradžioje į visus kreipėsi ir vertinimo komisijos pirmininkė, Kultūros skyriaus vedėja Danutė Vigelienė. Ji padrąsino jaunuosius atlikėjus, palinkėjo komisijos vardu visiems sėkmės.

Palyginus su praėjusiu konkursu 2011 metais, šiemet atlikėjų buvo žymiai daugiau – 23. Jie pasakojo sakmes, sekė pasakas, dainavo, muzikavo. Vieniems sekėsi geriau, kitiems sunkiau, nes daugelis dalyvavo pirmą kartą. Bet žavėjo vaikiškas nuoširdumas ir jaunatviškas veržlumas. Vaikų lūpomis į mus prabilo atgijusi mūsų protėvių išmintis, suskambėjo mūsų krašto liaudies daina, instrumentinės muzikos garsai.

Tikrai turėjome iš ko atrinkti geriausius, regioniniame rate Širvintose kovo 16 dieną atstovausiančius Švenčionių rajoną. Į regioninį ratą vyks: pasakotojai Viltė Mačiulytė (vadovė Dalė Basiūnienė, Švenčionėlių miesto kultūros centro Pašaminės filialas) ir Deividas Dubinovas (mokytojas Kazimieras Pranskus, Švenčionių Z.Žemaičio gimnazija), dainininkės Dagnė Maslianikaitė (vadovas Tomas Jurkuvėnas, Švenčionių miesto kultūros centro Vidutinės filialas), ir Miglė Slabadaitė (mokytojas Kazimieras Pranskus, Švenčionių Z.Žemaičio gimnazija), sutartinių giedotojų grupė Agnė ir Dovilė Paulavičiūtės ir Miglė Slabadaitė (mokytojas Kazimieras Pranskus, Švenčionių Z. Žemaičio gimnazija), muzikantų duetas Dainė Stanislava Rumbutytė (cimbolai) ir Eitvydas Rakauskas (būgnelis), vadovas Stanislovas Rumbutis, Švenčionių miesto kultūros centro Adutiškio filialas.

Pažymėtina, kad šiemet visi pageidaujantys ruošti vaikus „Tramtatuliui“ mokytojai ir kultūriečiai buvo pakviesti į seminarą Nalšios muziejuje, kadangi folklorinis dainavimas, pasakojimas bei muzikavimas reikalauja specialių žinių.

Padėkos raštais ir atminimo dovanėlėmis už dalyvavimą vaikų ir moksleivių – liaudies kūrybos atlikėjų – konkurso „Tramtatulis“ rajoniniame rate be jau paminėtųjų taip pat apdovanoti Karina Pokaliuk (vadovė Loreta Šidlauskienė, Švenčionėlių miesto kultūros centras), Renata Sliesoraitytė (mokytoja Danguolė Vaškinelienė, Švenčionių pradinė mokykla), Akvilė Garlaitė ir Karina Adamovičiūtė (vadovė Rima Pumputienė, PUC dienos centras), Laura Palikšaitė, Greta Lipinskaitė ir Džiugas Markevičius (vadovas Rimantas Ankėnas, Švenčionių miesto kultūros centras), Greta Datenytė (vadovė Daiva Trinkūnienė, Švenčionių miesto kultūros centro Stanislavavo filialas), Erika Chvedevičiūtė (mokytoja Jolita Budrytė, Švenčionių vidurinė mokykla), Sigutė Ulbaitė (vadovas Antanas Buinauskas, Švenčionėlių miesto kultūros centro Sarių filialas), Magdė Pauliukėnaitė, Urtė Kujalytė, Simona Pošiūnaitė, Elvita Veličkaitė, Eglė Petkevičiūtė (mokytoja Jūratė Vitkauskienė, Švenčionių Z.Žemaičio gimnazija).

Nuoširdžiai kviečiame būti aktyvesniais visus – darželius, mokyklas, meno mokyklas, ir ne vien todėl, kad dalyvavimas šiame konkurse kaip vaikų ir jaunimo etnokultūrinio ir lokalinio tapatumo jausmo ugdymo priemonė numatyta Švenčionių rajono etninės kultūros programoje, Rajono Tarybos patvirtintoje 2010 12 23 kaip privaloma priemonė ir kultūrai, ir švietimui. O tam, kad išugdytume jaunąją švenčioniškių kartą, mylinčią ir gerbiančią savo praeitį.

Violeta BALČIŪNIENĖ

Nalšios muziejaus Etninės veiklos skyriaus vedėja

 
Reklaminis skydelis