Mes turime 282 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:3937
mod_vvisit_counterŠią savaitę:22481
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:69807
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Širdies ir kraujagyslių būklės patikrinimai - nemokami

2013 m. kovo 6 d. trečiadienis Nr.17 (1260)

Pagal mirštamumą nuo širdies ir kraujagyslių ligų Lietuva užima vieną pirmaujančių vietų Europos Sąjungoje (ES). Europos Komisijos paskelbtoje studijoje „Apie sveikatą glaustai: Europa 2012 m.“ (angl. „Health at a Glance: Europe 2012“) rašoma, kad 2010 metais Lietuvoje nuo širdies ir kraujagyslių ligų mirė daugiausia vyrų ir moterų, palyginti su kitomis ES šalimis: iš 100 tūkst. gyventojų – beveik 430 vyrų ir 230 moterų, kai, pvz., Prancūzijoje – atitinkamai vos 50 ir 19 (ES vidutinis mirtingumas, tenkantis 100 tūkst. gyventojų yra 156 vyrai ir 81 moteris).

Jau aštuntus metus Lietuvoje įgyvendinama Asmenų, priskirtinų širdies ir kraujagyslių ligų didelės rizikos grupei, atrankos ir prevencijos priemonių finansavimo programa, kuriai kasmet numatomos lėšos iš Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) biudžeto. Ši programa skirta 40–55 metų vyrams ir 50–65 metų moterims. Programa siekiama sumažinti sergamumą ūminiais širdies ir kraujagyslių susirgimais, (nestabilia krūtinės angina ar miokardo infarktu, praeinančiu smegenų išemijos priepuoliu ar smegenų infarktu, periferinių arterijų tromboze), nustatyti naujus aterosklerozės būklių (miego arterijų stenozės, periferinių arterijų ligos, nebyliosios miokardo išemijos) ir cukrinio diabeto atvejus, siekiant sumažinti pacientų neįgalumą ir mirtingumą dėl širdies ir kraujagyslių ligų. Pagal šią programą paslaugos teikiamos nemokamai, už jas gydymo įstaigoms, su kuriomis sudaromos paslaugų teikimo pagal programą sutartys, moka ligonių kasos.

Norintiesiems pasitikrinti širdies ir kraujagyslių būklę reikia kreiptis į šeimos gydytoją. Būtent jis nustato rizikos veiksnius ir, jei reikia, sudaro individualius širdies ir kraujagyslių ligų prevencijos planus. Jei gydytojas nustato, kad širdies ir kraujagyslių ligų tikimybė yra didelė, jis siunčia pacientą į specializuotus centrus išsamiau ištirti, o prireikus pacientui skiriamas gydymas. Svarbu žinoti ir tai, kad vieną kartą per metus nemokamai gali būti nustatoma gliukozės, cholesterolio, trigliceridų koncentracija kraujyje, atliekama elektrokardiograma ir kiti tyrimai, kurie ir parodo, ar žmogus priskirtinas didelės rizikos grupei.

Jei pagal amžių jums priklausytų pasitikrinti, pirmiausiai kreipkitės į savo šeimos gydytoją, kuris paaiškins ir paskirs pagal šią programą numatytus tyrimus. Būkite vienu iš tų, kuriems nemokami patikrinimai suteikia galimybę pasirūpinti savo sveikata ar visai išvengti šių pavojingų gyvybei ligų.