Mes turime 261 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:1687
mod_vvisit_counterŠią savaitę:20231
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:67557
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Velykoms – saugios skerstuvės

2013 m. vasario 27 d. trečiadienis Nr.15 (1258)

Kaimo žmonės dar nepamiršo tradicijos artėjant Velykoms ant šono paversti peniukštį, o tam darbui į pagalbą kviestis kaimyną ir šviežiena pasidalyti su juo, kad metai skalsūs būtų. Deja, ne visada šviežiena pasivaišinimas gerai pasibaigia Užmirštama, kad pasivaišinę šviežiena galima susirgti trichinelioze. Žmonių trichineliozė plinta per užkrėstą trichinelėmis kiaulieną ir šernieną. Remiantis statistikos duomenimis, daugiau nei 50 proc. susirgimų įvyksta dėl namų ūkyje užaugintų užkrėstų kiaulių mėsos, kuri nepatikrinama dėl trichineliozės. Dažnai, ypač prieš šventes, tokia skerdiena padalinama giminėms, pavaišinami draugai ar kaimynai. Žmones šia parazitine liga užsikrečia vartodami šaltai rūkytus mėsos gaminius ar nepakankamai termiškai apdorota užsikrėtusių gyvūnų mėsą.

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba primena gyventojams, kurie augina ir namuose skerdžia kiaules, jog dėl trichineliozės būtina ištirti kiekvieną skerdžiamą kiaulę. Tyrimus dėl trichineliozės atlieka Švenčionių valstybinė maisto veterinarijos tarnyba, bei privatūs veterinarijos gydytojai. Tik gavus neigiamą atsakymą galima vartoti mėsą maistui

Nereikia bijoti pirkti mėsą parduotuvėse ar turgavietėse, visa čia prekiaujama mėsa yra patikrinta dėl trichineliozės. Tačiau nepirkite nelegaliai pardavinėjamos mėsos, nesusigundykite pigesne mėsa. Kilus įtarimui, paprašykite, kad jums parodytų mėsos lydinčiuosius dokumentus.

Svarbu ir mėsos paruošimo būdas. Mažiau pavojinga yra valgyti troškinta ar virtą mėsą 250 gramų dydžio mėsos gabaliukus reikia virti 1-1,5 valandos. Aukštoje temperatūroje trichinelės žūna gana greitai, jei karštis jas paveikia tiesiogiai. Kai patiekalams ruošti naudojami dideli mėsos gabalai, juose esančios lervos nepakankamai paveikiamos temperatūros ir gabalo viduje lieka gyvybingos. Taip pat trichinelės išlieka gyvybingos, jei mėsa rūkoma, sūdoma ir panašiai.

Kiaules gali užkrėsti ir medžiotojai, kai jie laukinių gyvūnų mėsa šeria savo kiaules. Todėl griežtai draudžiama kiaules šerti žaliomis medžioklės laimikių atliekomis, kurios gali būti užkrėstos trichinelėmis.

Vytas JAZGEVIČIUS

Švenčionių valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos vyriausiasis veterinarijos gydytojas-inspektorius