Mes turime 311 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:3367
mod_vvisit_counterŠią savaitę:13554
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:89584
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Sergamumas gripu ir kvėpavimo takų infekcijomis per savaitę gerokai išaugo

2013 m. sausio 30 d. trečiadienis Nr.8 (1251)

Lietuvoje jau yra rajonų ir miestų, kur paskelbta gripo epidemija. Šimtus žmonių į ligos patalą guldanti liga jau pasiglemžė pirmąsias aukas – dvylikametę kaunietę ir 56 metų Ignalinos rajono gyventoją. Kokia gi situacija Švenčionių rajone?

Vilniaus visuomenės sveikatos centro Švenčionių skyriaus duomenimis, sergamumas gripu ir ūmiomis viršutinių kvėpavimo takų infekcijomis (ŪVKTI) 4-ąją šių metų savaitę smarkiai išaugo: susirgo 117,6 iš 10 tūkst. gyventojų (registruota 272 ŪVKTI ir 51 gripo atvejai). Gripas sudaro 16 proc. visų atvejų. 3-ąją metų savaitę šis sergamumo rodiklis siekė 84,5 atv./10 tūkst. gyventojų. Daugiau kaip pusė visų sergančiųjų gripu ir peršalimo ligomis yra vaikai (55 proc.), tačiau būtent gripas diagnozuotas daugiausia suaugusiems asmenims (46 atv.).

Švenčionių rajone daugiausia sergančiųjų gripu ir ŪVKTI registruota Švenčionių r. pirminės sveikatos priežiūros centre (toliau – PSPC) - 140 atv., iš jų gripo – 18 atv., Švenčionių r. PSPC Pabradės padalinyje registruota – 104 atv., iš jų gripo – 1 atv. Mažiausiai sergančiųjų gripu ir ŪVKTI registruota Švenčionėlių asmens sveikatos priežiūros įstaigose – 79 atv., tačiau iš jų gripo – net 32 atv. Į ligoninę Švenčionių rajone dėl gripo praėjusią savaitę paguldyti 2 vaikai.

Primename, kad sergamumo gripu pakilimo laikotarpiu būtina laikytis elementarių higienos reikalavimų: dažnai plauti rankas, laikytis kosėjimo, čiaudėjimo etiketo, vengti artimo bendravimo su sergančiais asmenimis. Gripo epidemija skelbiama, kai savivaldybėje sergamumo gripu ir ŪVKTI rodiklis pasiekia 100 atvejų, tenkančių 10 000 gyventojų, o gripas sudaro apie 30 proc. visų atvejų.

Pirmadienį pranešta, kad Panevėžyje ir Alytuje nuspręsta skelbti gripo epidemiją. Praeitą savaitę gripo epidemija buvo paskelbta Prienų ir Rokiškio rajonuose bei Kaune. Šią savaitę epidemijas skelbti dar planuoja Ukmergės, Lazdijų, Akmenės, Joniškio, Radviliškio rajonai. Pernai tuo pačiu metu sergamumo gripu ir ŪVKTI rodiklis buvo beveik tris kartus mažesnis.

Jolanta SAVICKIENĖ

Vilniaus visuomenės sveikatos centro Švenčionių skyriaus vedėja

 
Reklaminis skydelis