Mes turime 151 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:930
mod_vvisit_counterŠią savaitę:4323
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:51649
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Medžiotojas – už kuo griežtesnes baudas brakonieriams

2013 m. sausio 30 d. trečiadienis Nr.8 (1251)

Vienuolika su puse metų Sirvėtos regioninio parko pirmuoju direktoriumi išdirbo Stasys Zakarevičius. Ir dabar jis gyvena minėto parko teritorijoje Aučynų kaime (Švenčionių sen.). Paklaustas, kaip vertina naujojo aplinkos ministro įsakymą dėl dešimteriopai padidintų baudų už subrakonieriautus laukinius gyvūnus, be jokios abejonės, atsako vienareikšmiškai: „Vertinu labai palankiai“.

 

Brakonieriaus paspęsta kilpa

Stasio Zakarevičiaus šeima laiko du šuniukus. Nežinia iš kur prie šių dviejų augintinių „prisiklijavo“ dar pora – šuniukas ir kalytė. Jie atbėgo prie nuo mažens laikomų „aučyninių“. Šeimininkai ir atklydėliams nepagailėdavo kaulų, kitokio maisto.

Bet vienas iš priklydusių staiga dingo. Stasys kalytei į garažą įmetė kaulą. Iš jos akių aiškiai suprato – kalytė ėsti nori, bet bijo. Jai ant kaklo po plaukais pastebėjo metalinį troselį. Kaip jį nuimti? Vienu akimirksniu ant kalytės užmetė tinklo gabalą. Į tinklą kalytė įsipainiojo. Stasys pagalbos kreipėsi į netoliese gyvenantį veterinarijos gydytoją Gintautą Dalgedą. Veterinaras kalytei suleido migdomųjų, antibiotikų. Ant kaklo esantis troselis smaugė gerklę. Veterinaras jį nukirpo, atsargiai nuėmė. Nebuvo jokių abejonių, kad kalytė buvo įkliuvusi į brakonieriaus paspęstą kilpą. Tikriausiai į tokią pat kilpą pateko ir šunelis, kuris daugiau nepasirodė. Dabar kalytė nakvoja vieno kaimyno tvarte. Įprastu laiku atskuba į parko buvusio direktoriaus sodybą pasimaitinti.

 

Išgelbėti nepavyko

Ankstų sausio 23-iosios rytą sodybos šeimininkas išėjo parsinešti malkų ir lauke prie tvarto pamatė kažką judant. Priartėjęs pamatė, kad tai buvo leisgyvė stirnaitė. Nusinešė ją į tvartą, apklojo antklodėmis, Stasio žmona parūpino kopūstų lapų. Bet gyvūnėlio išgelbėti nepavyko – nugaišo. Gal stirnelė buvo peršalusi, o gal tai nutiko dėl brakonierių kaltės.

-Esu medžiotojas, - sako Stasys Zakarevičius. - Bet mėsai panaudoti nelaimės ištiktą gyvūnėlį nei medžiotojo etiketas, nei sąžinė neleidžia.

 

Plėšrūnas vištidėje

Aplinkui plyti baltos pusnys. Tik retkarčiais praskrenda kelios kuosos. Bet iš kur čia tas triukšmas tvarte, kurio duris ką tik minutei Stasys pravėrė pravėdinti? Staiga įšokęs į vidų, pamatė į vištų pulką įlėkusį didžiulį vanagą su išskėstais sparnais. Ir iš kur jis atsirado? Juk anksčiau jo niekur nesimatė. Sparnuotas plėšrūnas, pabūgęs žmogaus, nėrė pro duris. Visos dešimt vištų ir gaidys nuo vanago rimčiau nenukentėjo. Tik kurį laiką tvarte dar plaikstėsi vištų plunksnos.

Bronius NARKŪNAS