Mes turime 311 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:56
mod_vvisit_counterŠią savaitę:16257
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:92287
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Daugiabučių renovacijai gyventojams nereikės imti kreditų

2013 m. sausio 25 d. šeštadienis Nr.7 (1250)

Lietuvos savivaldybių asociacijos (LSA) iniciatyva antradienį vyko LR Vyriausybės ir visų 60 šalies savivaldybių merų susitikimas. Susitikime dalyvavo Ministras Pirmininkas Algirdas Butkevičius, visų ministerijų ministrai arba pavaduotojai. Apie susitikime svarstytus klausimus kalbamės su Švenčionių rajono meru Vytautu VIGELIU.

 

Kokias problemas aptarė savivaldybės pirmajame susitikime su centrine valdžia?

Buvo paliestos visos pagrindinės sritys, bet esminis akcentas – energijos taupymas ir daugiabučių namų renovacija, apie kurią norėčiau kalbėti plačiau. Yra išties daug naujovių ir, manau, dabar ji tikrai pajudės. Iš to naudą gaus ir gyventojai, ir valstybė. Renovuotų namų gyventojai gyvens komfortiškiau, pakils jų turto vertė, mažės šildymo kaina, o valstybės mastu suaktyvės statybų sektoriaus veikla, o tai – ir naujos darbo vietos, didesnis mokesčių surinkimas, mažesnės lėšos pašalpoms.

 

Ketverius metus renovacija tebuvo tuščios kalbos...

Dabartinė Vyriausybė rimtai ėmėsi šios problemos, keičiamas modelis, sukurta ir patvirtinta nauja renovacijos programa, kurios vykdymas perduotas savivaldybėms, vadinasi, vyks realūs darbai, Europos rekonstrukcijos banke gulėjęs daugiabučių renovacijai skirtas milijardas ES lėšų, bus įdarbintas.

 

Koks šiame procese bus savivaldybių vaidmuo?

Savivaldybėms pavesta parengti Energinio efektyvumo didinimo daugiabučiuose pastatuose programas, atrinkti daugiausiai energijos suvartojančius daugiabučius pastatus, statytus iki 1993 metų, ne mažesnius kaip 10 butų, kuriems šiluma tiekiama centralizuotai. Rajone šis darbas jau padarytas, dirba sudaryta speciali komisija. Atrenkant daugiabučius vadovautasi rekomendacija įvertinti pastarųjų trejų metų duomenimis apie energijos suvartojimą. Blogiausiais laikytini pastatai, per metus suvartojantys daugiau kaip 150 kWh/kv. m. Tokių daugiabučių Švenčionyse yra 10, Švenčionėliuose ir Pabradėje – po 1-2, todėl bus atrinkta daugiau. Šių daugiabučių investicinių projektų rengimui lėšas skiria ministerija.

Atrinktų pastatų įvertinimu ir jiems parengtų investicinių projektų pagrindu bus rengiama programa, kurią savivaldybė tvirtins ir skirs savivaldybės valdomą įmonę renovacijos projektų administravimui. Jos specialistams teks sudėtingiausias uždavinys – organizuoti atrinktų pastatų gyventojų susirinkimus, kurių metu aiškinti gyventojams renovacijos naudą, nes sprendimai dėl parengtų investicinių projektų įgyvendinimo priimami balsų dauguma (50 proc.+1). Įmonė, kuriai bus pavesta vykdyti šias atsakingas funkcijas, pasirašys sutartis su gyventojais, atliks visus pirkimus, užtikrins sėkmingą projektų įgyvendinimą.

 

Koks esminis naujojo modelio skirtumas?

Didžiausia naujovė, kad gyventojams patiems nereikės imti kreditų. Minėta įmonė, kuri veiks kaip kažkada buvusi butų ūkio įmonė, kreipsis į JESSICA lėšas administruojantį banką ir savo vardu pasirašys paskolos sutartį programos įgyvendinimui. Po renovacijos sumažėjus šildymo išlaidoms, iš sutaupytos šilumos mokesčio dalies bus apmokamos renovacijos išlaidos. Bet, pabrėžiu, išlaidos nebus didesnės negu žmogus moka dabar už šildymą. Jos sudarys maždaug tiek, kiek atpigs šildymas. Ta pati projektus administruojanti įmonė komunalinių mokesčių surinkimo tvarka rinks investicijų grąžos mokesčius ir atsiskaitys su kredito įstaiga.

 

Kaip manote, ar gyventojai šįkart bus aktyvesni?

Manau, naujos sąlygos gyventojams bus priimtinos. Esmė – du dalykai. Pirma, kaip jau minėjau, nereikės patiems imti kreditų. Antra, atsisakiusieji renovuoti būstą negaus kompensacijų už šildymą ir karštą vandenį. Šie argumentai turėtų daugelį įtikinti.

 

Kiek gyventojų rajone gauna kompensacijas?

Kompensacijas gavo vidutiniškai kas trečia šeima rajone. Yra 2672 butai, kompensacijas gauna 906. Daugiausia kompensacijų gavėjų Švenčionyse – beveik kas antras (1010 butų, kompensacijas gauna 465), Pabradėje 578 butai, kompensacijas gauna 110 (kas penktas), Švenčionėliuose 994 butai, kompensacijų gavėjų 331. Tai dar kartą įrodo, kaip labai reikia renovuoti daugiabučius. Manau, jie nenorės prarasti kompensacijų ir geranoriškai palaikys renovavimo programą.

 

Energijos poreikio sumažėjimas nepradžiugins šilumos gamintojų?

Šilumos ūkis turi būti tvarkomas kompleksiškai - ne tik rūpinantis gyvenamųjų namų renovacija, bet ir lygiagrečiai pertvarkant šilumos tinklus ir šilumos gamybą, katilines. Tiesa, mūsų rajone šilumos ūkyje padaryta nemažai. Šilumos gamintojai turės koreguoti, t. y. mažinti šilumos gamybos planus, todėl šie klausimai su jais derinami. Šiems procesams taip pat bus skiriamos europinės lėšos.

 

Ar seni kiemai derės prie atnaujintų pastatų?

Kalbama apie kompleksinį teritorijų tvarkymą – bus tvarkoma ir aplinka, keičiamas apšvietimas.

 

Kokią dalį renovacijos mokės patys gyventojai?

Priklausomai nuo pasiekto energijos taupymo efektyvumo 30 arba 40 proc. Kaip minėjau, tai nebus papildomos išlaidos, o sutaupytos lėšos atpigus šildymui.

 

Pirmiesiems renovuotiems daugiabučiams pasisekė labiau.

Dalyvaudami Probleminių teritorijų programoje Švenčionėliuose jau kompleksiškai sutvarkėme aštuonbučių namų teritoriją tarp Liepų ir Bažnyčios gatvių. Čia renovuoti 8 namai, sutvarkyta aplinka. Šių namų gyventojams nusišypsojo laimė – jiems tereikia pridėti 15 proc. savo lėšų, tokios buvo sąlygos Probleminių teritorijų programoje. Lygiai tokiomis pat sąlygomis iš šios programos šiais metais bus renovuoti 10 aštuonbučių kvartalas Švenčionyse tarp Vilniaus, Rymo ir Mažosios gatvių.

Tomis pačiomis sąlygomis taip pat bus renovuoti 4 penkiaaukščiai Pabradėje: Arnionių g. 62, Gamyklos g.13, Vilniaus g.108 ir Kranto g.4.

Šiais metais rajone bus renovuoti 22 daugiabučiai. Tai kaip pilotiniai projektai, suteikę daug gerosios patirties. Šiuo metu atliekami galutiniai Švenčionėliuose renovuotų namų išlaidų apskaičiavimai. Iš anksto to padaryti buvo neįmanoma, nes po visų pirkimų,  kainos keitėsi.

Manau, šie jau renovuoti namai gyventojams tai bus geriausia reklama ir stimulas apsisprendžiant kitų daugiabučių gyventojams. Geriausia išgirsti jau renovuotame name gyvenančio žmogaus vertinimą. Renovacijos procesai vyksta visoje šalyje, tikiuosi, jokios „jėgos“ šįkart žmonių neklaidins.

Irena PAULIUKEVIČIENĖ

 
Reklaminis skydelis