Mes turime 338 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:1641
mod_vvisit_counterŠią savaitę:17842
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:93872
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Švenčionių rajone sergančiųjų gripu ir ŪVKTI vis daugiau

2013 m. sausio 25 d. šeštadienis Nr.7 (1250)

Vilniaus visuomenės sveikatos centro Švenčionių skyriaus duomenimis, sergamumas gripu ir ūmiomis viršutinių kvėpavimo takų infekcijomis (ŪVKTI) 3-ąją šių metų savaitę išaugo net 45 proc.: susirgo 84,5 iš 10 tūkst. gyventojų (registruota 228 ŪVKTI ir 4 gripo atvejai). 2-ąją metų savaitę šis sergamumo rodiklis siekė 46,2 atv./10 tūkst. gyventojų. Daugiau kaip pusė visų sergančiųjų gripu ir peršalimo ligomis yra vaikai. Mažieji ligoniai sudaro 70 proc. visų sergančiųjų. Švenčionių rajone didžiausias sergamumas gripu ir ŪVKTI registruotas Pabradės PSPC (119 atv.), mažiausias – Švenčionėlių asmens sveikatos priežiūros įstaigose (44 atv.).

Pernai tuo pačiu metu Švenčionių rajono sergamumo rodiklis buvo daugiau nei dvigubai mažesnis. Jis siekė 32,7 atv. /10 tūkst. gyventojų.

Bendras šalies rodiklis 3-ąją metų savaitę siekė 89,6. Mažiausias sergamumo gripu ir ŪVKTI rodiklis registruotas Tauragės administracinėje teritorijoje 37,94 atv./10 tūkst. gyventojų, o didžiausias – Kauno administracinėje teritorijoje - 108,8 atv./ 10 tūkst. gyventojų (iš jų 577 gripo atvejai).

Primename, kad gripo epidemija skelbiama, kai savivaldybėje sergamumo gripu ir ŪVKTI rodiklis pasiekia 100 atvejų, tenkančių 10 000 gyventojų, o gripas sudaro apie 30 proc. visų atvejų. Ši riba peržengta Prienų rajone ir Kauno mieste, čia šią savaitę paskelbta gripo epidemija.

Į ligoninę Lietuvoje praėjusią savaitę dėl gripo paguldyti 177 asmenys, iš kurių 112 – asmenų iki 18 metų, Švenčionių rajone dėl gripo į ligoninę paguldytas 1 asmuo.

Atkreipiame Jūsų dėmesį, kad gripo virusas plinta kartu su seilių dalelėmis čiaudint, kosint. Seilių dalelės pasklinda ore, nusėda ant paviršių. Į kito žmogaus organizmą jos patenka įkvėpus arba užterštomis rankomis palietus akių, nosies, burnos gleivinę. Užsikrėtęs gripo virusu žmogus suserga per 24-72 valandas (vidutiniškai per 48 val.).

Gripui būdinga staigi pradžia, aukšta temperatūra (didesnė nei 38°C), sausas kosulys, gerklės, galvos ir raumenų skausmas, nuovargis ir silpnumas. Retai pasitaikantys gripo simptomai yra šleikštulys, vėmimas, pilvo skausmas, viduriavimas.

Norint apsisaugoti nuo gripo, rekomenduojame:

- dažnai plauti rankas;

- vengti sąlyčio su sergančiais asmenimis;

- vengti masinio žmonių susibūrimo vietų;

- kosint ir čiaudint prisidengti burną (geriau vienkartine nosinaite, sulenkta alkūne;

- neplautomis rankomis stengtis neliesti akių, nosies ir burnos;

- gerai vėdinti patalpas;

- susirgus kreiptis į asmens sveikatos priežiūros įstaigą, gerti daug skysčių, likti namuose.

Jolanta SAVICKIENĖ

Vilniaus visuomenės sveikatos centro Švenčionių skyriaus vedėja

 
Reklaminis skydelis