Mes turime 399 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:3070
mod_vvisit_counterŠią savaitę:19271
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:95301
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Kilus gyventojų pasipiktinimo bangai, mokestis greičiausiai bus mažinamas

2013 m. sausio 12 d. šeštadienis Nr.3 (1246)

Be jokio perspėjimo suskystintų dujų abonentinis mokestis pabrango beveik keturis kartus

Prabėgo šventės, trumpam atitraukusios žmonių mintis nuo kasdieninių vargų, ir vėl užgriuvo niūri realybė – viskas brangsta. Sausį dar mokėsime už gruodžio mėnesį senomis kainomis, o vasaris į mūsų pinigines įkiš dar „ilgesnius pirštus“. Niekas mūsų neklausė, ar mes norime susimesti suskystintų dujų terminalo statybai, valdžia nusprendė, o rinkliavą jam pridėjo prie elektros kainos, ji pabrango beveik dešimtadaliu. Taip pat „duoklę“ moka ir gamtinių dujų vartotojai. Kažkas lobsta iš saulės, vėjo jėgainių, todėl kiekvienas mūsų netrukus tikriausiai turėsime mokėti už elektros kilovatvalandę dar 5 centais daugiau. Nors referendume tauta pasisakė prieš atominės statybą, ir jos statybai vis tiek jau plėšia iš mūsų pinigėlius, pridėję šią rinkliavą prie elektros kainos.

Kiek betaupytum, paslaugų teikėjai, paprastai monopolininkai, savo vis tiek išplėšia, pakeldami įkainius. Motyvas paprastas ir įžūlus – brangiau tenka mokėti dėl sumažėjusio vartojimo, kad įmonė nepatirtų nuostolių... Štai ir taupyk. Beje, „kalti“ ne tik taupieji – mažėja vartojimas ir dėl emigravusiųjų, o jų 2012 m. buvo 43 tūkstančiai (tiek gyvena Utenos rajone), todėl likusiems tenka mokėti brangiau.

Jau po Naujųjų metų šokas ištiko daugiabučių gyventojus, kurie naudojasi suskystintomis dujomis. Sausio pradžioje mūsų rajono daugiabučių gyventojai laiptinėse rado lapelius, kad vos prieš keletą metų atsiradęs dujų abonentinis mokestis nuo 6 litų šoktelėjo iki 22,48 Lt. Žmonės piktinasi ir klausia – kodėl be jokio perspėjimo, diskusijų, net oficialiai nepaskelbus, taip ženkliai – beveik keturis kartus – pabrango dujų abonentinis mokestis. Žmonės net abejojo, ar tie pranešimai laiptinėse – tikrai ne kažkieno pokštas.

AB „Suskystintos dujos“ turi svarių priežasčių, bet visos jos byloja tik apie bendrovės interesus. Visas skyles tenka užkamšyti vartotojui. Buvusios pajamos už dujas ir 6 Lt abonentinis mokestis nepadengė tiesioginių išlaidų. Pastaraisiais metais labai sumažėjo dujų vartojimas, transporto ir degalų išlaidos išaugo 44 proc. Daug gyventojų, turinčių tokią galimybę, dujas atsijungia. Todėl buvo nuspręsta branginti ne dujų kainą, nors žmonėms tai būtų naudingiau, o abonentinį mokestį, kurį ir taupiausieji privalo sumokėti.

Suskystintų dujų kainų Lietuvoje valstybė nereguliuoja, jas nustato pati bendrovė. Kito pasirinkimo daugiabučių gyventojai neturi, nes šiuose butuose net dujų balionų statyti negalima. Beje, dėl dujų balionų gyventojų laukia nemaloni staigmena, apie kurią kol kas nekalbama. Pagal Europos Sąjungos standartus dujų balionai neturėtų būti didesni kaip 27 litrų talpos. Žmonėms neišvengiamai teks dabartinius 50 litrų talpos balionus parduoti metalo laužui ir pirkti naujus 27 litrų.

Tūkstančiais gyventojų skambučių atakuojami AB „Suskystintos dujos“ atstovai ketvirtadienį jau žadėjo, kad gyventojų pasipiktinimo bangai nusiritus per visą Lietuvą, abonentinis mokestis bus peržiūrėtas ir galbūt sumažintas.

Irena PAULIUKEVIČIENĖ

 
Reklaminis skydelis