Mes turime 175 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:1103
mod_vvisit_counterŠią savaitę:11290
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:87320
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Nuskambėjo sutartinėmis Nalšios muziejaus „Keliaujanti etnomokykla“

2013 m. sausio 9 d. trečiadienis Nr.2 (1245)

Lietuvos mokyklose iki šiol nebuvo dėstomi kultūros ir gamtos paveldo dalykai, todėl didžioji dalis jaunimo apie paveldą žino nepakankamai. Galbūt nedaugelis yra girdėję apie Jungtinių Tautų švietimo, mokslo ir kultūros organizacijos UNESCO Pasaulio paveldo, Žmonijos materialaus ir žodinio paveldo šedevrų sąrašą, kuriame šiuo metu yra įrašyti net septyni Lietuvos paveldo objektai: Istorinis Vilniaus senamiestis, Kuršių Nerija, Kernavės archeologinė vietovė, F. G. W. Struvės dienovidinio lanko geodeziniai punktai, kryždirbystė ir kryžių simbolika, dainų švenčių tradicija ir simbolizmas Lietuvoje ir lietuviškoji liaudies polifoninė muzika – sutartinės. Lietuva tuo pagrįstai gali didžiuotis.

Nalšios muziejaus „Keliaujanti etnomokykla“, egzistuojanti jau ne vienerius metus, šiais metais pateikė Švenčionių rajono gimnazijoms išvykstamąjį edukacinį užsiėmimą „Sutartinės“. Užsiėmimų metu gimnazijose moksleiviai ne tik iš pačios „sutartinių karalienės“ - Lietuvos Muzikos ir teatro akademijos Etnomuzikologijos katedros vedėjos, profesorės Daivos Vyčinienės lūpų sužinojo, kas tai yra sutartinės, kuo jos ypatingos ir kodėl jos įtrauktos į UNESCO nematerialiojo paveldo sąvadą, bet ir pamatė jos sukurtą filmą – sutartinių pristatymą UNESCO.

Visus užsiėmimus mus lydėjęs Lazdinių – Adutiškio folkloro ansamblis (beje, vienintelis išlikęs Lietuvoje, perėmęs sutartinių atlikimo tradiciją gyvai, iš pateikėjų lūpų ir rodomas šiame filme), patrauklia parugių - apeiginio javų lankymo – etnografinės programos forma pateikė Švenčionių krašto sutartines. Ansamblis, šiuo metu vadovaujamas dviejų puikių vadovų - Palmiros Krivickienės ir Stanislovo Rumbučio, sėkmingai gyvuoja jau beveik pusę amžiaus.

I.Strazdienės vadovaujamo „Reketuko“ folkloro ansamblio merginos sutartinių giedotojos pagiedojo kitų regionų sutartinių.

Po teorinės dalies vyko praktinis mokymas, kurį labai nuoširdžiai vedė net kelios specialistės. Etnomuzikologės prof. Daiva Vyčinienė, Toma Grašytė ir Vilniaus jėzuitų gimnazijos mokytoja Irena Strazdienė vedė praktinius sutartinių giedojimo užsiėmimus. Etnomuzikologė Varsa Liutkutė Zakarienė su berniukais gamino skudučius ir mokėsi skudučiuoti sutartines.

Vėl drauge susirinkę, visos moksleivių grupės parodė, ko išmokę: vaikinai skudučiavo sutartinę „Škic, kate“, merginos pagiedojo sutartinių. Nedidelis kelių programos numerių koncertas susilaukė audringų aplodismentų, visi išsiskirstė kupini gerų įspūdžių ir puikios nuotaikos.

Sutartinių tema yra vertinga ir įdomi tuo, kad praturtino jaunimą žiniomis apie lietuvių liaudies muzikos unikalų fenomeną – lietuviškąjį polifoninį daugiabalsumą.

Sprendžiant iš paties jaunimo atsiliepimų, projektas jiems buvo įdomus ir naudingas, pageidaujama užsiėmimų ir kitomis etnokultūrinėmis temomis: kalendorinių švenčių, tautodailės .

Šis išvykstamasis edukacinis užsiėmimas mokykloms buvo nemokamas, kadangi jį kaip projektą dalinai finansavo Lietuvos Respublikos kultūros ministerija. Jau pateiktas tęstinis edukacinis projektas ateinantiems metams, kurį laimėjus įgytos žinios bus toliau gilinamos vasaros stovykloje.

Esame nuoširdžiai dėkingi šio projekto rėmėjams – UAB „Svirka“ - ir už materialinę paramą, ir už supratimą, koks reikalingas mūsų jaunimui etnokultūrinis išprusimas.

Violeta BALČIŪNIENĖ

Nalšios muziejaus Etninės veiklos skyriaus vedėja

 

 
Reklaminis skydelis