Mes turime 385 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:4839
mod_vvisit_counterŠią savaitę:21040
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:97070
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Lietuvos mokyklų fondo projektas „Mes maži, bet mūsų darbai dideli“

2011 m. birželio 15 d., trečiadienis Nr. 44 (1091)

1990 m. JAV lietuvių įsteigta APPLE bendrija – Amerikos pedagogų talka Lietuvos švietimui – subūrė savanorius pedagogus iš JAV ir kitų šalių. Kiekvieną vasarą vis kituose Lietuvos regionuose rengiami vasaros kursai ir seminarai, nagrinėjantys aktualias švietimo reformos temas: pilietiškumo ir kūrybiškumo ugdymas, mokymasis bendradarbiaujant, kritinis mąstymas, pedagoginės veiklos tyrimai ir kt. Čia mokytojai susipažįsta su užsienio šalių pedagogikos idėjomis, įžvalgomis, didaktikos naujovėmis. 2006 m. įsteigtas Lietuvos mokyklų fondas (LMF) jau padėjo įgyvendinti šimtą kursuose dalyvaujančių mokytojų projektų.

45 Pabradės „Ryto“ gimnazijos 3a ir 3b klasių mokiniai kartu su mokytojomis 2010-2011 m.m. vykdė LMF finansuojamą projektą „Mes maži, bet mūsų darbai dideli“.

Šiuo projektu siekėme skatinti vaikų iniciatyvumą, kūrybiškumą, mokyklos, tėvų ir socialinių partnerių bendradarbiavimą bei norėjome parodyti vaikams, kaip prasmingai, turiningai leisti laisvalaikį.

Vasario mėnesį mokiniai dalyvavo plakatų konkurse „Būk iniciatyvus“. Piešdami vaikai diskutavo apie iniciatyvumą, aktyvius, neabejingus juos supančiai aplinkai žmones. Vaikai patys vertino plakatus ir išrinko įdomiausius, originaliausius darbus, kurie papuošė gimnazijos koridorius, bei skatino kitus imtis iniciatyvos.

Kovo mėnesį trečiokai sėjo gėles. Išdygus pirmiesiems daigeliams vaikai stebėjo, kaip gėlės auga, jas laistė, tręšė, duomenis užrašinėjo specialiuose stebėjimų lapuose. Gėlių auginimas ugdė vaikų atsakingumą, dėmesingumą, juk laiku nepalaistytos gėlės nuvysta.

Balandžio mėnesį mūsų laukė pats darbymetis. Gėlių daigus mokiniai persodino į daigyklas. Kiekvienas vaikas rūpinosi savo persodintais daigeliais, juos dengė nuo tiesioginių saulės spindulių. Bendradarbiaudami su VĮ „Nemenčinės miškų urėdija“, sodinome mišką. Bendradarbiaudami su UAB „Pabradės komunalinis ūkis“, tvarkėme miesto parkelį, mokėmės rūšiuoti šiukšles. Nunešę jas į specialius plastikui, stiklui ir popieriui skirtus konteinerius, stebėjome kaip rūšiuojamos, o po to presuojamos surūšiuotos plastiko ir popieriaus šiukšlės, aptarėme antrinį žaliavų panaudojimą.

Artėjant Motinos dienai, iš stiklinių ir plastikinių butelių, stiklainių bei gipsinio binto gaminome vazas. Jas dekoravome, nudažėme guašu ir padengėme lako sluoksniu. Kaip džiaugėsi mamytės, gavusios pačių vaikų rankomis sukurtas vazas! Norėdami pasveikinti visas Pabradės miestelio mamas, močiutes, suruošėme koncertą parapijos namuose. Vaikai šį koncertą vedė, deklamavo eilėraščius, grojo dūdelėmis, dainavo gražiausias dainas apie mamą.

Prieš Tarptautinę šeimos dieną, kuri minima gegužės 15 d., sukvietėme visus projekto dalyvius: ir vaikus, ir tėvelius į gimnazijos sporto salę. Ten dar kartą smagiai pasibuvome, tik šį kartą jau nebedirbome, o smagiai leidome laisvalaikį sportuodami. Šią sporto šventę organizavo patys trečiokėliai.

Kai klasėse ant palangių auginamos gėlės paaugo, pasipuošė pirmaisiais žiedais, vaikai kartu su savo tėvais, Pabradės miesto bendruomenės „Domus“ nariais, Pabradės socialinės globos namų auklėtiniais bei darbuotojais, gėlėmis papuošė miesto parkelį, įrengdami jame gėlyną. Vaikai mokėsi ne tik praktinių dalykų, kaip kasti, sodinti ir laistyti, bet ir pažinti gamtą kaip visumą, gražinti mus supančią aplinką, skatinti bendruomeniškumą.

Buvome nustebintos begaliniu vaikų noru veikti, ruoštis naujiems projekto renginiams. Džiaugiamės projekto lėšomis įsigytu sportiniu inventoriumi, kuris džiugins dar ne vienerius metus, stalo žaidimais, kuriuos žaisdami pertraukų metu vaikai turiningai praleidžia laiką. Nuoširdžiai dėkojame LMF už suteiktą finansavimą, kurio dėka galime įgyvendinti keletą metų kauptas idėjas.

Olė KAVALIŪNIENĖ
Daiva SEMAŠKEVIČIENĖ
Pabradės „Ryto“ gimnazijos mokytojos

 

 
Reklaminis skydelis