Mes turime 262 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:664
mod_vvisit_counterŠią savaitę:25794
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:73120
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Net ir tapydami savo malonumui meno studijos lankytojai jau sukūrė mielų darbelių

2013 m. sausio 9 d. trečiadienis Nr.2 (1245)

Spalio pabaigoje startavęs Švenčionėlių miesto kultūros centro ilgalaikės meno studijos „Dailės terapija“ projektas įgauna vis didesnį pagreitį. Susiformavusi lankytojų grupė gilinasi į įvairiausias dailės technikas ir jau praktiškai pritaikė užsiėmimų metus išmoktus dalykus. Prieš pat Kalėdas akvarele lieti ir nuspalvinto stiklo atspaudų ruošiniai tapo puikia medžiaga šventiniams atvirukams. Kiekviena studijos lankytoja pagal savo skonį rinkosi spalvas ir medžiagas, kilus neaiškumams tarėsi su pedagogu Audroniumi Vilučiu. Dailės mokytojas taip pat pasufleruodavo ir kai kurias idėjas – pavyzdžiui, kaip aplikacijas panaudoti originaliam vaizdui išgauti. Kruopščiai ir kūrybiškai dirbant, per kelis užsiėmimus kiekvienas susikūrė ir savo rankomis pasigamino nemažą pluoštą originalių šventinių atvirukų. Ir kiekvienas vis kitoks. Šių darbelių nesuniveliavo net ir daugelyje jų tos pačios technikos panaudojimas. Juk kiekvienas žmogus turi mėgstamas formas ir spalvas, savitai dėlioja aplikacijas, kuria įvairius jų derinukus. Teigiamai įvertinę „Dailės terapijos“ lankytojų kūrybinį darbą, projekto rengėjai pasiūlė surengti atvirukų parodą. Kalėdinių ir naujametinių atvirukų paroda pirmiausia buvo išeksponuota Švenčionėlių kultūros centro fojė prieš respublikinę XXI Lietuvos suaugusiųjų mėgėjų teatrų baigiamąją šventę, o po to – Švenčionėlių miesto bibliotekos skaitykloje. Abi parodos sulaukė didžiulio lankytojų dėmesio, daug atvirukų buvo išdovanota, kiti su šilčiausiais sveikinimais pasiekė meno studijos užsiėmimų lankytojų gimines, artimuosius, draugus ir pažįstamus.

Rankų darbo šventinių atvirukų parodą apžiūrėjusi rajono savivaldybės mero pavaduotoja Raja Krupenina gyrė juos gaminusių moterų kūrybingumą, kruopštumą ir išradingumą.

Ilgalaikė meno studija „Dailės terapija“ – tai Švenčionėlių miesto kultūros centro VVG projektas, vykdomas pagal III prioritetą „Kaimo gyventojų aktyvumo skatinimas“ 3.1 priemonę „Kaimo gyventojų socialinio aktyvumo skatinimas“. Veiklos sritis - „Bendruomeniškumą skatinanti kultūrinė švietėjiška veikla“. Bendra projekto vertė su PVM 10507,80 Lt.

Nuo spalio 19-osios Švenčionėlių miesto kultūros centre vykstanti Ilgalaikė meno studija sulaukė daug dalyvių. Užsiėmimai vyksta penktadieniais Švenčionėlių meno mokyklos dailės klasėje. Projektas tęsis devynis mėnesius.

 „Dailės terapijos“ lankytojos labai džiaugiasi, kad kaskart išbando vis naujų dailės technikų, o idėjų kaskart vis atsiranda daugiau ir daugiau. Ypač stebina ir džiugina, kad gana paprastomis priemonėmis galima sukurti nepaprastų dalykų: pasigaminti originalų proginį atviruką, namų interjerą pagyvinantį paveikslą ar originalų drabužį, ar aksesuarą. Pačiam mokytojui A.Vilučiui iki tol dailės paslapčių mokiusiam tik mokinius, darbas su suaugusiaisiais taip pat atneša naujos ir vertingos patirties. Užsiėmimų metu neretai užsimezga įdomios diskusijos, ir lankytojai, ir mokytojas pasidalina naujienomis apie matytas parodas, skaitytas knygas ar straipsnius, aptiktas naujas dailės medžiagas ar priemones. Nors šiuose užsiėmimuose žmonės dalyvauja ne tam, kad taptų įgudusiais dailininkais, bet norėdami tapti labiau integruotais, kūrybingais visuomenės nariais, tačiaumokytoją ypač džiugina begalinis suaugusiųjų jo mokinių noras išmokti ko nors nauja ir žinias pritaikyti gyvenime. Daugelis „Dailės terapijos“ užsiėmimų lankytojų dar papildomai dirba ir namuose, o mokytojas visiems suteikia metodinę pagalbą.

Toks projektas Švenčionėlių kultūros centre rengiamas pirmąjį kartą, ir dabar jau aišku, kad jis labai populiarus, todėl tikimasi veiklą pratęsti. Rengėjai tikisi, kad šis projektas padės labiau išryškinti edukacinės veiklos kryptį kultūros centre.

Meniniai užsiėmimai padeda žmogui atsipalaiduoti po įtemptos darbo dienos, atsiskleisti snaudžiančioms kūrybinėms galioms. Projekto pavadinimas sako, kad čia - „Dailės terapija“, o užsiėmimų tikslas – malonus laiko praleidimas, nesiekiant jokių rezultatų, bet pirmieji užsiėmimų mėnesiai parodė, kad net ir tapydami savo malonumui ne vienas sukūrė ir sau, ir aplinkiniams mielų kūrinėlių.

Irena POŽĖLIENĖ