Mes turime 345 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:1555
mod_vvisit_counterŠią savaitę:17756
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:93786
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Pasirinkite saugią sveikatai grožio paslaugą

2012 m. gruodžio 15 d. šeštadienis Nr.96 (1240)

Kas mėnesį, o ir dažniau, norime pasilepinti grožio procedūromis. Bet ar dažnai susimąstome, jog procedūrose naudoti nešvarūs, nedezinfekuoti ar nesterilizuoti instrumentai gali būti daugelio užkrečiamųjų ligų priežastis. Tad grožio paslaugas teikiančių asmenų uždavinys ne tik tobulinti grožio paslaugas, bet ir teikti saugią sveikatai paslaugą.

Šiemet Vilniaus visuomenės sveikatos centro Švenčionių skyrius specialistai Švenčionių rajone patikrino 15 grožio paslaugas teikiančių objektų. Įvertinus kontrolės duomenis, galima teigti, kad grožio paslaugų kokybė grožio salonuose, kirpyklose kasmet nežymiai gerėja. Šiemet veiklą vykdančių nepažeidžiant teisės aktų reikalavimų grožio paslaugų teikėjų skaičius išaugo iki 60 %, o 2011 metų duomenimis, pavyzdingai besitvarkančių buvo apie 50 %.

Vis dar nustatoma atvejų, kai grožio paslaugos teikiamos pažeidžiant Lietuvos higienos normos HN 117:2007 „Grožio paslaugų sveikatos saugos reikalavimai“, patvirtintos Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro 2007 m. rugpjūčio 1 d. įsakymu Nr. V-633 (Žin., 2007, Nr. 88-3494; 2010, Nr. 47-2264; 2011, Nr. 61-2924), reikalavimus. Patikrinimų metu dažniausi nustatyti pažeidimai - paslaugoms teikti naudojamų instrumentų, įrenginių ir kito inventoriaus priežiūros reikalavimų nesilaikymas.

Grožio paslaugų vartotojui verta žinoti, kad jei grožio paslaugas teikiamuose kabinetuose nesilaikoma higienos reikalavimų, galima užsikrėsti odos ir nagų grybeliu, per kraują plintančiomis užkrečiamosiomis ligomis (hepatitu B ir C, ŽIV), niežais, odos virusais. Todėl grožio paslaugų teikėjas privalo užtikrinti bet kokios grožio paslaugos saugumą, tačiau ir pats vartotojas turi būti reiklus bei atsargus.

Paslaugų vartotojai, besilankantys grožio salonuose ir kirpyklose, turėtų atkreipti dėmesį į tai, kad daugkartinio naudojimo apdangalai turi būti švarūs, po kiekvieno paslaugos vartojo keičiami arba naudojami vienkartiniai. Paruošti naudoti kirpimo instrumentai prieš teikiant paslaugą turi būti laikomi švarioje uždengtoje talpykloje. Paviršiai, prie kurių tiesiogiai liečiasi paslaugų vartotojas (oda ir plaukai), turi būti švarūs ir dezinfekuojami po kiekvieno kliento, o užteršti paviršiai, ant kurių dedami instrumentai ir kitos darbo priemonės, turi būti nuvalomi iš karto, o darbo pabaigoje dezinfekuojami.

Ypatingą dėmesį grožio paslaugų vartotojai turėtų atkreipti į jiems teikiamas manikiūro ir pedikiūro paslaugas. Instrumentai, kuriais teikiama paslauga, turi būti sterilūs kiekvienam klientui, išpakuojami jam matant arba išsterilizuojami prieš pat teikiant paslaugą.

Visuomenės sveikatos specialistai primena, kad svarbus ne tik grožio meistrų profesionalumas, bet ir saugumas, atliekamų grožio paslaugų kokybė, nuo kurios priklauso kiekvieno mūsų sveikata.

Virginija KUGELEVIČIENĖ

Vilniaus visuomenės sveikatos centro Švenčionių skyriaus vyriausioji specialistė

 
Reklaminis skydelis