Mes turime 180 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:1112
mod_vvisit_counterŠią savaitę:11299
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:87329
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

„Saulės ratas“ nuriedėjo, o mes jo nušviesti likome advente laukti šv. Kalėdų stebuklo

2012 m. gruodžio 12 d. trečiadienis Nr.95 (1239)

Kiekvienas renginys – tai noras perteikti žmonėms susikaupusį širdyje grožį ir meilę, tai režisūriniai bei scenografiniai sprendimai, kruopštus pasirengimo darbas ir jaudulys, ar pavyks įgyvendinti savo sumanymą ir ar tas sumanymas „įkris” žiūrovui į širdį.

Lapkričio 29 dieną Nalšios muziejuje įvyko priešadventinis folkloro vakaras „Saulės ratas”. Beveik nugyvenome 2012 –uosius, taigi, saulelė jau beveik apkeliavo metų ratą. Ta proga muziejaus salė sužibo žvakelių šviesomis. Jos švietė visur – ir ant medelio, simbolizuojančio Gyvybės Medį, ir ant grindų iš eglišakių išdėliotame judančios saulės ženkle svastikoje, kurios centre puikavosi krepšys su Išminties Obuoliukais, ir ant palangių išdėliotuose baltiškuose pavasario ir rudens lygiadienių bei vasaros ir žiemos saulėgrįžų bei saulės ženkluose.

Po Nalšios muziejaus direktorės Alytės Šiekštelienės originalaus sveikinimo – sudainuotos dainos apie saulelę, suskambo „Dobile” folkloro ansamblio pasakojimai, dainos ir dūdmaišio garsai, Švenčionių Z. Žemaičio gimnazijos folkloro ansamblio „Aušrela”(vadovas K. Pranskus) bei naujai susikūrusios netradicinio folkloro grupės „Atgaja” (vadovė J. Vitkauskienė) atliekamos originalios, visus sužavėjusios programos. Svečių ignaliniečių – folkloro ansamblio „Čiulbutė”(vadovė S. Mudinienė) pasakojimai, dainos ir rateliai privertė sukrusti visą salę – visi drauge dainavome, ėjome ratelius. „Aukštaitijos” šokėjėliai (vadovė J. Razmienė) mums parengė du šokius – „Kelk, saulele” ir „Jievaro tiltas”. Pastarasis yra kilęs iš adventinio žaidimo, kuriame minima Žemynos pagimdyta javų dvasia Jievaras (švenčionietiškai „nivka”) ir nauju atspalviu papildė vakarą. Romantiškai mirguliuojančioje žvakelių šviesoje, besiklausant, žaidžiant riešutų žaidimą „Sėta-lyka”, spėjant ateitį Išminties Obuoliukų iš saulės rato pagalba, dvi valandos praskriejo nepastebimai. Ačiū už tai visiems „Saulės rato” dalyviams – ir koncertavusiems, ir su mumis buvusiems bei aktyviai dalyvavusiems – drauge dainavusiems, ėjusiems ratelius, žaidusiems žaidimus – mūsų brangiems žiūrovams! Tokių žiūrovų galima tik palinkėti kiekvienam renginiui!

„Saulės ratas” nuriedėjo toliau, o mes jo nušviesti likome advente laukti artėjančio šv. Kalėdų stebuklo...

Violeta BALČIŪNIENĖ,

Nalšios muziejaus etninės veiklos skyriaus vedėja

 
Reklaminis skydelis