Mes turime 248 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:1032
mod_vvisit_counterŠią savaitę:19576
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:66902
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Švenčionių kuopos savanoriai išvyko į misiją Afganistane

2012 m. lapkričio 24 d. šeštadienis Nr.90 (1234)

Lietuvos vadovaujama tarptautinė provincijos atkūrimo grupė Gore savo veiklą pradėjo 2005 metais. Pusmečio trukmės vadovavimą Afganistano Goro provincijos atkūrimo grupei (PAG) neseniai perėmė šešioliktoji Lietuvos karių pamaina. Tai priešpaskutinis lietuvių karių kontingentų pasikeitimas Gore prieš Lietuvai 2013 metų pabaigoje išvedant savo pajėgas iš šio Afganistano regiono.

PAG-16 pamainos pagrindą sudaro Krašto apsaugos savanorių pajėgų (KASP) Didžiosios Kovos apygardos 8-osios rinktinės kariai savanoriai. 8-ajai rinktinei priklauso ir Švenčionyse esanti savanorių karių kuopa. Šioje pamainoje į misiją Afganistane lapkričio pradžioje išvyko pirmą kartą tokia gausi Švenčionių rajono savanorių grupė – 7 asmenys. Šios grupės vadovas – profesionalus karys Vytautas Jurkevičius, Lietuvos kariuomenėje tarnaujantis nuo 1998 metų. Kiti 6 vyrai – savanoriai: Michail Dubinovič, Vytautas Brazauskas, Marius Komka, Ivan Polouchin, Oleg Krivonos, Linas Mackevičius, Darius Vižinis. Tai – vieni uoliausių ir drausmingiausių Švenčionių kuopos savanorių, įvairiapusiškai gerai pasirengę. Todėl jie sėkmingai praėjo didelę atranką. Norinčių vykti į misiją buvo daug, bet griežtą atranką praėjo tik stipriausi, ištvermingiausi ir, žinoma, tvirtos sveikatos. Į misiją vykti kariai atrinkti tik įsitikinus, kad tikrai sugebės pakelti krūvius. Prieš išvykstant pusę metų vyko pasiruošimas Lietuvoje – buvo labai sunkios pratybos. Jos karių neišgąsdino, pasak jų, įveikti sunkumus, išbandyti jėgas ir ištvermę jiems patinka.

Po išbandymų Lietuvoje vyrai išskrido į Afganistaną. Grupės vadovas Vytautas Jurkevičius, kaip ir kiti šeši kariai, į misiją išvyko pirmą kartą, bet gerai žinojo, kad jų laukia labai sunki tarnyba. „Gal kam ir atrodo, kad ten poilsis, bet iš tikrųjų taip nėra,- sakė jis. - Jau vien gamtinės sąlygos, kai dieną gali būti 10 laipsnių šilumos, o naktį 20 šalčio, reikalauja stiprios sveikatos“. V.Jurkevičiaus vadovaujama grupė priklauso štabo kuopai, o jų funkcijos Afganistane labai įvairios – eskortas, konvojavimas, apsauga ir kt. Neišvengiama akistata su pavojais, bet jų, pasak vyrų, juk yra visur.

Goro provincijoje, už kurią atsakinga Lietuva, misiją vykdo sąjungininkai iš įvairių šalių - Ukrainos, Gruzijos, JAV, Suomijos, Kroatijos, Lenkijos, Japonijos. Tarp jų - ir civiliai, vykdantys atstatymo darbus, įvairiausius projektus.

Klausti kario, ar nebaisu, gal ir nedera, bet šis jausmas visiems nesvetimas. „Juk ne į karą, į taikos palaikymo misiją vykstame“, - ramiai atsakė Vytautas Brazauskas. Nors kartas nuo karto iš neramumų krečiamos šalies atsklinda skaudžių žinių apie vietinių išpuolius prieš NATO karius ir net civilius, į misiją vykstantys vyrai sakė tikintys, kad viskas bus gerai. Pusmetis svetimoje šalyje dar labiau užgrūdins jaunuolius ir patikrins jų apsisprendimą tolesnį gyvenimą sieti su kariškomis struktūromis. Sunkumus padės įveikti artimųjų palaikymas, kuris, pasak savanorių, jiems yra labai svarbus.

Kontingentų pasikeitimo ceremonijos metu Afganistane viešėjęs Sausumos pajėgų vadas generolas majoras Almantas Leika palinkėjo PAG-16 kariams išlaikyti iki šios dienos pasiektą Goro provincijos saugumo situacijos lygį ir sėkmingai bendradarbiauti su vietos valdžios ir saugumo institucijomis. To paties Lietuvos kariams linkėjo ir Lietuvos specialiosios misijos Afganistane vadovas Gintaras Bagdonas. Jis pabrėžė, kad mūsų šalies pajėgos - tik svečiai šioje tolimoje šalyje, todėl turi būti gerais diplomatais ir gerais kariais.

Irena PAULIUKEVIČIENĖ