Mes turime 299 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:5139
mod_vvisit_counterŠią savaitę:15326
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:91356
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

JAV diplomatų šeimos lankėsi Pabradės vaikų globos namuose

2012 m. lapkričio 21 d. trečiadienis Nr.89 (1233)

Žymus rusų rašytojas ir mąstytojas Levas Tolstojus apie gerumą yra parašęs: „Malonumas daryti gera yra vienintelė tikra gyvenimo laimė“. Džiugu ir miela būna, kai sužinai, jog ir šiame konkurencijos, priešpriešos pilname pasaulyje atsiranda žmonių, kurie stengiasi padėti tiems, kam tos pagalbos labiausiai reikia, o vaikų globos namų gyventojai ir yra viena iš labiausiai gerumo laukiančių socialinių grupių.

Į jau kuris laikas vykstančio gražaus bendradarbiavimo istoriją tarp Pabradės vaikų globos namų ir JAV ambasados šeštadienį buvo įrašytas dar vienas gražus puslapis. Su labdaros akcija į Pabradės vaikų globos namus atvyko JAV ambasados darbuotojų šeimos. Atvyko, žinoma, ne tuščiomis, o atvežė dovanų dvi skirtingas žoliapjoves, joms įsigyti lėšų skyrė specialus J.Kirby Simon fondas. Diplomatai taip pat vaikams atvežė dovanų žieminių kojinių, buities reikmenų. Įdomi šių daiktų įsigijimo istorija, mat jiems įsigyti buvo panaudotos ambasados stalčiuose ir vazose susikaupusios smulkios monetos, o tų pinigėlių per ne vienerius metus susikaupė ne tiek ir mažai – apie 700 litų.

Šeštadienį, lapkričio 17 d. atvykusius svečius pasitiko Pabradės vaikų globos namų direktorė Joleta Veronika Dubauskienė ir Švenčionių rajono vicemerė Raja Krupenina. Direktorė pakvietė svečius susipažinti su globos namais, pasižiūrėti, kaip gyvena vaikų namų gyventojai. Kadangi bendravimas vyko daugiausia anglų kalba, su vertėjo pareigomis puikiai susitvarkė rajono tarybos narys Darius Velička. Klausimų svečiai turėjo įvairių. Juos domino ir finansavimo klausimai, ir gyvenimas globos namuose, ir mokyklos lankymas. Stebino tas abipusis dialogas, kuris vyko ir nemokant kalbos, ypač lengvai bendravo vaikai, kurių nemažas būrys atvyko iš ambasados. Pasibaigus ekskursijai po globos namus, bendravimas tęsėsi toliau. Suradęs progą įspūdžiais paprašiau pasidalinti JAV ambasados darbuotojus: Politikos skyriuje dirbančią Vanna Chan ir pulkininką leitenantą Judah M.Whitney.

- Mūsų apsilankymo tikslas pasidalinti draugyste su vaikų globos namuose gyvenančiais vaikais, užmegzti glaudesnius santykius, parodyti dėmesį vaikams, - apie apsilankymo tikslą kalbėjo mano kalbinti diplomatai.

- Mes čia atvykome su savo šeimomis. Aš irgi atvykau su sūnumi. Tai yra gera galimybė vaikams pažaisti kartu. Aš esu keturių vaikų tėvas, esu vedęs jau 21 metus, žinau, ką reiškia šeima. Čia, globos namuose, mano nuomone, yra daug meilės ir daroma viskas, kad vaikai jaustųsi gerai. Žinoma, daroma tiek, kiek leidžia galimybės. Ir nors aš Lietuvoje dar neseniai, bet tai jau antras mano vizitas į globos namus ir tikrai ne paskutinis. Aš esu šeimos žmogus ir esu įsitikinęs, kad šeima yra bet kokios visuomenės stiprybė. Manau, kad Lietuva rūpinasi savo ateitimi, savo vaikais, - pratęsdamas mūsų pokalbį kalbėjo pulkininkas leitenantas Judah M.Whitney.

Kai paklausiau pašnekovų, ar JAV yra vaikų globos namai, jie atsakė, kad yra, tik ten struktūra šiek tiek kitokia. Nėra tokių didelių patalpų, o vaikai gyvena mažesniuose namuose. Beje, panašiai ateityje turėtų atrodyti ir vaikų globos namai Lietuvoje.

Nors iki Kalėdų ir Naujųjų dar toloka, bet Pabradės vaikų globos namus aplankę JAV ambasados darbuotojai su šeimomis, atvežę dovanų ir bendravimo džiaugsmą buvo savotiški tų švenčių, kai vaikai laukia dovanų, gerieji pranašai.

Algis JAKŠTAS

 
Reklaminis skydelis