Mes turime 170 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:3571
mod_vvisit_counterŠią savaitę:10307
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:54290
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

„Bočių“ bendrija – dideliu dvasingumu, tik ne pinigais trykštanti versmė

2012 m. spalio 31 d. trečiadienis Nr.83 (1227)

Tokios mintys tikriausiai nejučia užplūdo kiekvieną, kas spalio 20-ąją apsilankė Švenčionių „Bočių“ bendrijos renginyje, vykusiame miesto kultūros centre. Renginys skirtas bendrijos 10-mečio jubiliejui.

Be švenčioniškių meno mėgėjų kolektyvų, gausiai susirinkę žiūrovai nuoširdžiai plojo ir Kauno, Vilniaus miesto Šeškinės rajono, Naujosios Akmenės rajono senjorų muzikantams, dainininkams ir šokėjams, Adutiškio liaudiškai muzikos kapelai.

 

Pasirinko kultūrinę kryptį

Renginio pradžioje nebuvo įprastinio ilgo popieriuje surašyto pranešimo apie per 10 metų nuveiktus darbus. Kai renginio vedėja Gražina Jarmalytė, Švenčionėlių liaudies teatro aktorė ir Švenčionėlių „Bočių“ skyriaus pirmininkė, pakvietė į sceną Švenčionių „Bočių“ bendrijos pirmininkę Janiną Kuldą, ši pirmiausia trumpai prisiminė bendrijos steigimą, jos būsimus darbus. Ir tuomet, ir šiek tiek vėliau, be kultūrinės veiklos, esamiems ir būsimiems bendrijos nariams buvo siūloma megzti, siuvinėti, kitus darbus laisvalaikiu dirbti. Net ir patalpos šiems darbams atlikti buvo numatytos. Tačiau tikriausiai nei siuvinėtojų, nei drožinėtojų, nei audėjų neatsirado. O jei jų buvo ir yra, šiuos pamėgtus darbus puikiausiai gali atlikti savo namuose.

Bendrijoje įsivyravo ir dabar toliau plečiama kultūrinė veikla: muzika, daina, šokis. Su savo mėgėjų kolektyvais švenčioniškiai, kartais susijungę ir su kitomis bendrijomis, aplankė Ukmergę, Kupiškį, Šiaulius, Vilnių, Rygą, Jūrmalą, Lenkijos Ridsbargo miestą. Visur sulaukė nuoširdaus įvertinimo ir pripažinimo.

Per tokias išvykas labai sustiprėjo tarptautinė draugystė ir bendradarbiavimas.

 

Svečiai ir viešnios

Jubiliejinis renginys – iš esmės koncertinis, jokiu būdu ne konkursinis. Žiūrovai išgirdo labai daug nuoširdžių ir melodingų dainų apie tėvynę, gimtąją šalį ir jos žmones. Gerokai mažiau buvo humoristinių dainų. Ir kauniečiai (bendrijos vadovė Marija Garšvienė), ir Vilniaus miesto Šeškinės rajono meno mėgėjai (bendrijos vadovė Genė Radušienė), ir iš tolimosios Naujosios Akmenės atvykę žemaičiai (bendrijos vadovė Juzefa Grušienė), ir Lietuvos „Bočių“ sąjungos pirmininkas dr. Petras Ruzgas išsakė daug pelnytų padėkos žodžių Janinai Kuldai, kuri tik viena diena anksčiau prieš jubiliejinį renginį pažymėjo savo 74-ąjį gimtadienį, įteikė įvairiausių dovanų. „Bočių“ bendriją su lauknešėliu ir gėlių puokšte taip pat pasveikino ir Sodros Švenčionių skyriaus vedėja Laima Rudinskienė.

Atrodo, kai trauki dainą, tai ir gyventi linksmiau. Europarlamentarė Vilija Blinkevičiūtė J.Kuldai palinkėjo ir toliau būti Švenčionių „Bočių“ bendrijos siela.

Seimo vicepirmininką Česlovą Juršėną, vienintelį seimūną, be pertraukos parlamente dirbusį visas kadencijas, prisiminęs mokyklinius metus Ignalinos vidurinėje, trumpai juokaudamas užkalbinau:

- Kaip tu, Česlovai, be mūsų, rinkėjų, sutikimo, atsisakei kelti kandidatūrą į naująjį Seimą?

- Pirmiausia žmonos atsiklausiau, - šypsodamasis atsakė. – Ji – mano pagrindinis viršininkas.

Su švenčioniškiais parlamentaras Č.Juršėnas bendrauja ir bendradarbiauja 23 metus. Jam, kaip pats sakė, smagu ir malonu pabūti tokioje šventėje.

Šalia jo matėme ir ignalinietį socialdemokratą Vilių Cibulską bei Darbo partijos vicepirmininką Šarūną Birutį, dabar jau išrinktą LR Seimo nariu Ignalinos-Švenčionių vienmandatėje apygardoje.

O kai Adutiškio kaimo kapela užgrojo valsą, į šokio sūkurį pasileido ne tik garbingieji svečiai, bet ir renginio šeimininkai.

 

Rėmėjams – padėkos žodžiai

Nuoširdžių sveikinimų, linkėjimų, suvenyrų buvo daug. Šiuose sveikinimuose ir palinkėjimuose geros sveikatos, žvalumo, nuoširdumo įsiminė kaunietės Marijos Garšvienės viena kalbos detalė: turėti daug rėmėjų. Tai labai svarbus praktinis reikalas. Iš „Bočių“ bendrijų surenkamo nario mokesčio suma gana kukli. Graikijos ar Ispanijos pensininkai, gaunantys daug didesnes pensijas negu Lietuvos senyvo amžiaus žmonės, plūsta į gatves ir protestuoja prieš savąją valdžią: apkarpius finansavimą, jiems sumažėja galimybės vakarus praleisti prašmatniuose restoranuose ar kavinėse. Iš „Bočių“ narių surenkamo mokesčio vargu ar užtektų pinigų leistis bent į vieną tolimesnę kelionę su kultūrine programa. Todėl rėmėjų paieška labai svarbi. Ir už suteiktą paramą ištarti dėkingumo žodžiai labai nuoširdūs. Tad visiškai suprantama, kad ir Švenčionių „Bočių“ bendrijos vadovė jubiliejiniame renginyje nuoširdžiai dėkojo rėmėjams – Algirdo Radušio fondui, Šarūnui Biručiui, Česlovui Juršėnui ir Socialdemokratų partijai, Konstantui Rameliui, Kęstučiui Trapikui, Vaclovui Vilkoičiui.

 

Prisiminimai

Baigiantis dideliu dvasingumu paženklintam jubiliejiniam renginiui, Švenčionių „Bočių“ vadovė Janina Kulda iš kitur atvykusių bendrijų vadovėms įteikė literatūros apie Švenčionių krašto gražiausias vietoves, Padėkos raštus, UAB „Švenčionių vaistažolės“, skaičiuojančios savo gyvavimą nuo 1883-ųjų, vaistingųjų augalų paketėlius.

Padėkas gavo ir meno mėgėjų kolektyvų vadovai. Tarpusavio draugystę, supratimą, bendradarbiavimą nutarta tęsti ir ateityje.

Bronius NARKŪNAS