Mes turime 301 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:2476
mod_vvisit_counterŠią savaitę:12663
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:88693
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Kalninės pušys tinka dekoratyviniams želdiniams

2012 m. spalio 17 d. trečiadienis Nr.79 (1222)

Šios nedideliu krūmu ar medeliu (2 – 4 arba iki 12 metrų aukščio) užaugančios pušys mėgsta šviesą, yra nereiklios aplinkos sąlygoms, gali augti įvairaus derlingumo, akmenuotoje, rūgščioje dirvoje, tik nemėgsta užmirkusių vietų. Šios pušys yra atsparios vėjams, sausroms, žiemos šalčiams ir pavasario šalnoms, taip pat pakenčia miesto oro užterštumą. Jų nerekomenduojama sodinti pavėsyje, nes išaugs trumpais spygliais ir išstypusios.

Dėl gražios augalo formos ir sodrios spalvos spyglių šios pušys populiarios ne tik miestų želdynuose, bet dažnai sodinamos ir kaimo vietovėse: erozijos pažeistų žemių sutvirtinimui, vandens telkinių pakrančių ir pakelių apsodinimui. Žemaūgės formos sodinamos alpinariumuose, jas galima sodinti sodybose derinant su kitais spygliuočiais ar lapuočiais medžiais ir krūmais. Vakarų Europoje iš kalninių pušų sodinamos gyvatvorės, kurias paaugus galima formuoti karpant pagal norimą formą. Kalninė pušis -  vienintelė pušų rūšis, kurią galimą karpyti ir formuoti. Karpomi jauni ūgliai, nukerpama maždaug pusė prieaugio. Toje vietoje gauname sutankėjimą. Ir taip kartojame kasmet.

Pasodintomis į dideles talpas kalninėmis pušimis galima  papuošti miestų skverus, pastatų, lauko kavinių interjerus ir pan.

VĮ Švenčionėlių miškų urėdijos medelyne šiuo metu dar galite įsigyti kalninių pušų sodmenų, kurių aukštis 20 – 40 cm.  Tel. informacijai ir pasiteiravimui: 8 686 12135 arba 8 387 66134.

                                           VĮ Švenčionėlių miškų urėdijos informacija

 
Reklaminis skydelis